Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REVOLUCIJA PUTOVANJA

Britanci razvijaju novi motor: Let od Londona do Sydneya trajao bi samo četiri sata

reaction engines
Foto: Reaction engines
1/2
14.07.2016.
u 09:43

Relativno laka letjelica polijetala bi s konvencionalnih zrakoplovnih pista

Europska svemirska agencija ovaj je tjedan uložila 11 milijuna dolara u razvoj Sabre motora. Riječ je o motoru koji kombinira mlaznu i raketnu tehnologiju kako bi postigao pet puta veću brzinu od brzine zvuka.

Prvi motor trebao bi biti spreman do 2020. godine, a korištenjem tih motora let iz Velike Britanije do Australije trajao bi samo četiri sata, javlja Metro.

Na razvoju motora radi mala britanska kompanija Reaction Engines koja na usavršavanju ove tehnologije radi 20 godina. Razvojem ovog motora lakše bi se došlo do svemira, a to bi i drastično smanjilo prijevoz tereta u orbitu s 15 tisuća funti po kilogramu na samo 650 funti.

Relativno laka letjelica ne bi polijetala s lansirnih rampi, već s konvencionalnih zrakoplovnih pista.

Alan Bond osnovao je tvrtku Reaction Engines 1989. godine i uvjeren je da bi ovaj motor trebao biti uspješan. U intervjuu 2014. godine kazao je da bi do 2030. godine put u svemir bio više sličan znanstvenofantastičnim filmovima koje gledamo. Let u svemir i povratak na Zemlju događali bi se svakodnevno.

Foto: Reaction engines

Komentara 7

KE
kenjalo
10:39 14.07.2016.

zamolio bih vas za broj telefona od companije jer zelim da narucim jedan ovakav.

GM
Gusta magla
12:35 14.07.2016.

Zasto ga uopce razvijaju kad u clanku gore kazete da su rusi vec razvili takav motor...pa jeftinije im je onda kupiti od rusa.

DU
Deleted user
11:16 31.07.2016.

Australija se približila Europi, zato bude let trajal kraće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije