Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo otkriće

Brazilski znanstvenici otkrili novi moždani poremećaj povezan sa zika virusom

Guilherme Soares Amorim, 2 months, who was born with microcephaly, gets his head measured by his mother Germana Soares, at her house in Ipojuca, Brazil, February 1, 2016. Brazil's top health official said on Monday that the Zika virus outbreak is proving
Foto: Reuters
11.04.2016.
u 14:25

"Iako je naša studija mala može pružiti dokaze da u ovom slučaju virus ima različite učinke na mozak od onih prikazanih u drugim studijama", kaže Maria Lucia Brito, neurologinja iz bolnice u Recifeu

Brazilski znanstvenici otkrili su novi moždani poremećaj kod odraslih osoba povezan sa zika virusom - autoimuni sindrom zvan akutni diseminirajući encefalomijelitis (ADEM) koji napada mozak i kralježničku moždinu.

Zika virus već je povezan s autoimunim poremećajem Guillain-Barreovim sindromom koji napada periferni dio živčanog sustava izazivajući privremenu oduzetost u kojoj u nekim slučajevima pacijenti moraju biti na respiratoru kako bi disali.

Novo otkriće pokazuje da zika može izazvati napad imunog sustava i na središnji živčani sustav i tim otkrićem povećava se rastući popis neuroloških poremećaja povezanih sa zikom.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji postoji snažni znanstveni konsenzus da zika osim Guillain-Barrea može izazvati prirođenu mikrocefaliju iako će do konačne potvrde proteći mjeseci ili godine.

Brazil je objavio kako je do sada potvrdio više od 940 slučajeva mikrocefalije povezanih s infekcijom zike kod majki. Brazil istražuje gotovo 4300 dodatnih sumnjivih slučajeva mikrocefalije.

Osim autoimunih poremećaja neki znanstvenici izvijestili su o slučajevima pacijenata zaraženih zikom kod kojih se razvio encefalitis ili mijelitis - neurološki poremećaji izazvani izravnim infekcijama živčanog tkiva.

"Iako je naša studija mala može pružiti dokaze da u ovom slučaju virus ima različite učinke na mozak od onih prikazanih u drugim studijama", kaže Maria Lucia Brito, neurologinja iz bolnice u Recifeu.

 ADEM se uobičajeno javlja nakon infekcije izazivajući snažno oticanje mozga i kralježničke moždine što oštećuje mijelinsku ovojnicu živaca. Rezultira slabošću, gubitkom osjeta, ravnoteže i vida, simptomima sličnima multiploj sklerozi.

Istraživanjem je bio obuhvaćen 151 pacijent koji je prošao kroz bolnicu od prosinca 2014. do lipnja 2015. Svi su bili zaraženim virusima iz skupine arbovirusa koji obuhvaćaju i zika virus.

Kod šest pacijenata pojavili su se simptomi autoimunih poremećaja od kojim je četvero imalo Guillain-Barrea a dvoje ADEM. U oba slučaja ADEM-a snimke mozga pokazale su oštećenje bijele tvari. Simptomi ADEM-a prosječno traju šest mjeseci.

Svih šest pacijenata bilo je pozitivno na ziku.

Najmanje 13 zemalja izvijestilo je o slučajevima Guillain-Barrea povezanog sa zikom, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

>> Zika virus prenosi se i spolnim putem, prvi slučaj zaraze u Danskoj

Komentara 2

TE
texas
18:52 11.04.2016.

potrovali ih svjetski moćnici. kažu da nas je puno sirotinje i da trošimo njihove resurse.

Avatar nekakav
nekakav
14:30 12.04.2016.

zika virus bez otrova u vodi protiv komaraca i drugih nametnika nije uopće opasan. dokaz tomu su ostala područja svijeta u kojima komarce koji prenose ovu bolest ne truju ovim otrovima, naravno, treba li uopće i naglasiti, američkima. autor sese ne bavi područjima u brazilu koja nemaju ovakvih problema sa zika virusom, a imaju iste komarce, isto tako zaražene, al vodu ne tretiraju američkim sredstvima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije