Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMICANJE KONTINENTA

Australija mijenja koordinate zbog prilagodbe satelitskoj navigaciji

Australia
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
29.07.2016.
u 14:30

Australija se svake godine, zbog tektonskih kretanja, pomakne sedam centimetara u smjeru sjevera

Australija će promijeniti svoju geografsku dužinu i širinu kako bi se poklopile lokalne koordinate i one iz globalnog navigacijskog satelitskog sustava (GNSS), piše u petak BBC.

Lokalne, koje služe za izradu mapa i različitih vrsta mjerenja odstupaju od globalnih za više od metra. Australija se svake godine, zbog tektonskih kretanja, pomakne sedam centimetara u smjeru sjevera.

Moderni satelitski sustavi pružaju podatke prema globalnim linijama geografske dužine i širine koje se ne mijenjaju, iako se kontinenti na Zemlji kreću.

Ipak, puno zemalja izrađuje mape s fiksnim podacima.

"Ako su linije fiksne, možete staviti oznaku na tlo, izmjeriti njegove koordinate i ostat će takve idućih 20 godina", rekao je Dan Jaksa iz Geoscience Australia. "Tako se to inače radi".

No, zbog kretanja Zemljinih tektonskih ploča, te lokalne koordinate s vremenom više ne odgovaraju globalnim.

"Ako se počnu koristiti automobili s automatskim upravljanjem, točne informacije bit će ključne", dodao je.

Lokalni australski sustav koordinata posljednji je put ažuriran 1994., a kontinent se otad pomaknuo pet metara sjeverno.

Lokalne koordinate će 1. siječnja 2017. biti u smjeru sjevera pomaknute za 1.8 metara, što znači da će se s globalnima uskladiti 2020.

Tek tada će se primjeniti novi sustav koji će promjene usvajati automatski, rekao je Jaksa.

>> Oluja veća od Zemlje: Otkriveno zašto su na Jupiteru temperature tisućama stupnjeva veće nego što se očekivalo

Komentara 1

Avatar nijeminišta
nijeminišta
10:16 31.07.2016.

"Australija se svake godine, zbog tektonskih kretanja, pomakne sedam centimetara u smjeru sjevera."...."Lokalni australski sustav koordinata posljednji je put ažuriran 1994., a kontinent se otad pomaknuo pet metara sjeverno" - čudna neka matematika - ako se svake godine pomakne 7 cm, to znači za 20 godina se pomakne za 140 cm... a ne za 500!!!! novinar je očito nešto pobrkao...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije