Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tatooine

Astronomi otkrili: Rodni planet Lukea Skywalkera mogao bi stvarno postojati

Tatooine
Foto: Eugenijus Radlinskas/Wikimedia Commons
01.03.2017.
u 09:24

Stjenovite krhotine oko dva sunca otkrivene su u sustavu SDSS 1557 udaljenom oko tisuću svjetlosnih godina od Zemlje

Rodni planet Lukea Skywalkera, Tatooine, sa svoja dva sunca, dvije zore i dva sumraka, mogao bi stvarno postojati, sugeriraju astronomi.

Oni su, naime, pronašli prve dokaze kruženja planetarnih stjenovitih krhotina oko dva sunca, što sugerira stvarno postojanje planeta nalik onome u Ratovima zvijezda. 

Otkriće je vrlo važno jer krhotine izgledaju stjenovite, a dosad su svi planeti otkriveni izvan našeg Sunčeva sustava, poznati pod nazivom egzoplaneti, bili plinoviti divovi nalik Jupiteru, kažu znanstvenici s londonskog sveučilišta. 

"Nastanak stjenovitog planeta oko dva sunca smatrao se gotovo nemogućom misijom jer postojanje dviju gravitacija iznimno otežava da se stijene i prašina čvrsto spoje i razviju u pravi planet", rekao je znanstvenik Jay Farihi. "Ali mi sada vidimo jasan znak formiranja stjenovitog planeta", naglasio je. 

Stjenovite krhotine oko dva sunca otkrivene su u sustavu SDSS 1557 udaljenom oko tisuću svjetlosnih godina od Zemlje. Rad je objavljen u časopisu Nature Astronomy. 

Pokazalo se da planetarni materijal identificiran u sustavu SDSS 1557 sadrži velike količine metala, uključujući silikon i magnezij. 

Astronomi su do otkrića došli pomoću dva velika teleskopa u Čileu. 

U serijalu Ratova zvijezda, Tatooine je pustinjski planet koji kruži oko dva sunca, a scena kako ih Luke Skywalker gleda na obzoru jedna je od najpoznatijih u povijesti filmova znanstvene fantastike.

>> NASA otkrila sustav od 7 planeta veličine Zemlje: Tri se nalaze u nastanjivoj zoni

Komentara 3

AM
Ameise
14:33 01.03.2017.

Sljedeci na redu je kripton,mozda suprerman i postoji tamo negdje.

BR
brojevi
11:10 01.03.2017.

Ljudska fantazija podskup je sveprisutne univerzalne inteligencije pa kao takva ne može polućiti ono što je nepostojeće ili nemoguće.

GI
Gips
22:24 01.03.2017.

Nije istina, njegov rodni planet je u galaxy far far away, a ne u ovoj našoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije