Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZORENJE:

'Ako ugljik s dna mora uđe u atmosferu, gotovi smo'

mjehurići
Foto: Screenshot Youtube
1/3
06.08.2014.
u 17:52

Švedska ekipa istraživača zapazila je mjehuriće metana na površini

"Ako čak i mali dio ugljika s dna mora ispod Arktika dođe u atmosferu, naj...li smo". Tim je riječima klimatolog Jason Box iz Geološke službe Danske i Grenlanda na Twitteru komentirao istraživanje Sveučilišta u Stockholmu o velikim količinama metana koje završavaju u Arktičkom oceanu.

Da Box zaista zna o čemu govori, pokazuje činjenica već desetljećima proučava Arktik. Od 1994. godine do danas bio je u 20-ak arktičkih ekspedicija, a bio je i glavni autor grenlandskog dijela izvješća o klimi američkog Nacionalnog ureda za oceane i atmosferu (NOAA) od 2008. do 2012. godine.

 

Vijest o ispuštanju metana na Arktiku nije nova, no švedska ekipa istraživača sada je prvi put vidjela mjehuriće na površini, a članovi ekspedicije čak su udisali metan. Metan je opasan jer ima puno snažniji staklenički utjecaj od ugljičnog dioksida, koji se smatra glavnim uzrokom klimatskih promjena.

 

Metan je ispušten na oko 250 do 500 metara ispod Laptevskoga mora kod Sibira. Znanstvenicima nije potpuno jasno što uzrokuje kretanje metana kroz vodu, no spekuliraju da je riječ o golfskoj struji koja se u posljednjih nekoliko godina zagrijala i tako dovela do oslobađanja metana.

>> Klimatske promjene prijete ljudima i imovini vrijednoj bilijune dolara

>> Znanstvenici: Polarni led se otapa brže nego što mislimo, povratka nema!

Komentara 19

VU
vulgaris
18:21 06.08.2014.

Netko laže. Metan je plin bez boje okusa i mirisa pa je pitanje što su to namirisali!

BI
biby2611
18:24 06.08.2014.

mismo gotovi tako i tako nama nema spasa sa ovom bagrom na celu drzave koja samo gleda kako ce itdrzat cetri godine

CE
cenzura
19:02 06.08.2014.

Namirisali metan???? Ma nemoj!!!! A kak miriše metan???? Ak nemate kaj pametno napisat nemojte ni ovakve bedastoće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije