Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavljen popis

Prijetnja čovječanstvu: 12 bakterija koje će ubijati ljude

Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL
28.02.2017.
u 21:13

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je popis bakterija “ubojica” kako bi motivirala znanstvenike na pronalazak novih lijekova

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je popis na kojem je dvanaest bakterija koje predstavljaju najveću prijetnju čovječanstvu jer su postale otporne na većinu antibiotika. Stručnjaci upozoravaju da bi ove bakterije u vrlo bliskoj budućnosti mogle postati veća prijetnja čovjeku od svih karcinoma zajedno.

WHO također naglašava da bi u situaciji kada antibiotici gube svoju snagu i djelotvornost operacije poput carskog reza, transplantacija organa, ugradnje umjetnih zglobova, pa čak i kemoterapija mogle postati opasne i smrtonosne medicinske intervencije. Trenutačno od posljedica infekcija ovim bakterijama godišnje umire oko 700 tisuća ljudi, a do 2050. taj bi se broj mogao popeti na deset milijuna.

Popis ovih smrtonosnih bakterija WHO je objavio kako bi potaknuo znanstvenike i farmaceutsku industriju na nova istraživanja i otkrivanje novih lijekova. Također navode da svih 12 bakterija u sebi ima ugrađene mehanizme za pronalaženje novih načina za preživljavanje, a dodatna je opasnost što taj genetski materijal mogu prenijeti i na druge bakterije.

Popis je podijeljen na tri podgrupe. Tri bakterije proglašene su najopasnijima – Pseudomonas aeruginosa, Enterobacteriaceae i Acinetobacter baumannii. WHO navodi da je pronalaženje “ubojice” ovih bakterija apsolutni prioritet. Šest ih je na listi visokog prioriteta, a to su Enterococcus faecium, Helicobacter pylori, salmonela, Campylobacter, zlatni stafilokok i Neisseria gonorrhoeae. U kategoriji srednjeg prioriteta za pronalazak lijeka nekoliko je vrsta Shigelle, Haemophilus influenzae i Streptococcus pneumoniae. Upravo to su bakterije koje bi mogle postati najveći ubojice ako se u relativno kratkom roku ne pronađu novi lijekovi kojima će se moći djelotvorno liječiti infekcije.

>> Liječnici poručili: Ovo nikada ne biste trebali konzumirati zajedno za doručak

Komentara 1

RA
rankovic
21:20 28.02.2017.

zemlje ne može da preživi deset milijardi Stanovnika, dolazi prirodni izbor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije