Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nasilje u vezi

Žene ne ostavljaju zlostavljače jer su nježni i potrebiti

nasilje
Arhiva VL
16.04.2010.
u 17:01

Čak 54% žena vidi partnere kao potrebite i ovisne, a svaka peta žena smatra da njihov partner ima niz pozitivnih vrlina poput nježnosti i pažljivosti.

Zašto žene ostaju u vezama u kojima ih muškarci fizički i psihički zlostavljaju? Zato što i dalje u svojim partnerima vide mnogo pozitivnih osobina, poput nježnosti i potrebitosti, kaže nam novo kanadsko istraživanje.

- Željeli smo vidjeti hoće li informacije koje smo skupili od žena koje ne traže nikakvo savjetovanje ili pomoć zbog nasilja u vezi, biti dobar izvor za identificiranje specifičnih tipova muških zlostavljača - kazala je Patricia O'Campo, voditeljica istraživanja iz bolnice St. Michael's Hospital u Torontu.

Prijašnja istraživanja otkrila su kako zlostavljane žene osobno ocjenjuju svoje intimne veze, svoju predanost vezi i pozitivne osjećaje koje gaje prema zlostavljaču ili vezi, što je uostalom i presudno za njihovu odluke da ostanu u nasilnoj vezi. Ovim su ispitivanjem htjeli otkriti više. Uključili su 611 žena, od kojih je 42,8% kazalo da su ih partneri zlostavljali u godini prije početka istraživanja. Najčešći oblik zlostavljanja bilo je psihičko, fizičko je prijavljeno u manjem broju slučajeva, a seksualno zlostavljanje u najmanjem. No, samo 2,3% žena svog partnera vidi kao iznimno sklonog kontroliranju, a 1,2% opisalo je partnere kao iznimno agresivne.

Ono što je iznenadilo istraživače jest velik broj žena koje su navodile da njihovi nasilni partneri imaju i niz dobrih osobina - čak 54% žena vidi partnere kao potrebite i ovisne, a svaka peta žena smatra da njihov partner ima niz pozitivnih vrlina poput nježnosti i pažljivosti. Tako su utvrđena tri tipa zlostavljača: "ovisni i potrebiti, a nasilni", "pozitivni, a skloni kontroli" te "opasno nasilni", objavio je Live Science. Ovo istraživanje samo je naglasilo da u prevenciji treba slušati žene i njihova razmišljanja kako bi im se moglo pomoći. Njihova percepcija zlostavljača vrlo je važan dio razumijevanja onoga što im se događa, a ujedno otvara niz novih mogućnosti u programima pomoći.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar neugodan
neugodan
19:37 28.05.2010.

dobar frajer = dosadan frajer...tako danas razmisljaju zene. pogotovo mlade kokosi...

OB
-obrisani-
20:50 16.04.2010.

zato i ubice ne treba odma zatvarati,Pusti ih neka to ponove desetak puta.

LU
lulu
23:28 16.04.2010.

da,takvi fini i mili i savršeni su največa gamad ... al naši psiholozi i ostali koji to procjenjuju kupuju svoje dilome i bave se psihologijom male dece te njihove ljubavi prema dinosaurima umjesto ovakim stvarnim problemima, s prikrivenim uzrokom..a uzrok je samo poremečeni karakter zlostavljača zakamufliran u mnoge društveno obljubljive profile osoba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije