Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prehrana

I junk food je dobra hrana ako se jede malo i rijetko

kokice
Arhiva VL
04.05.2010.
u 10:32

Kokice se rade od cjelovitog zrna, a samo 30 grama kokica je ekvivalent dnevnoj porciji smeđe riže ili tjestenini od cjelovitog zrnja.

Nema sumnje da su brokula i cvjetača pune zdravih vitamina i minerala, ali što je s onom hranom koju većina ipak radije gleda na svom tanjuru? Nova istraživanja znanstvenika s Harvarda pokazala su da su, kako piše Daily Mail, donedavno demonizirana jaja zapravo puna antioksidansa i drugih hranjivih tvari, a najnovija je vijest da su među superhranom sada i kokice, maslac od kikirikija, marmelada, pa čak i nutella. Ipak, kao i u svemu, i ovdje je ključ za dobro zdravlje pažljivo i u skladu s vlastitim potrebama konzumirati navedene namirnice.

Pažljivo s namirnicama

– Takve se informacije o određenim dobrobitima pojedinih namirnica mogu naći svaki dan, no uvijek treba gledati kako ta namirnica djeluje na razini ukupnog tjelesnog zdravlja. Dakle, ako je, primjerice, riječ o kokicama, treba uzeti u obzir da ih je najzdravije konzumirati ako se ne spravljaju u kokičaru, odnosno bez soli i ulja. Isto vrijedi i za kikiriki koji se preporučuje u prehrani sportaša, no onaj neljušteni, neprženi. Naravno, uvijek treba imati na umu i koliko se čega konzumira – objašnjava magistar nutricionizma Nenad Bratković.

Opasne masnoće

Osobito je važno, objašnjava Bratković, imati to na umu kada je riječ o djeci. – Već je i kod nas, a vani da i ne govorimo, sve veći problem pretilosti, posebno kod djece. Zato treba pojedinačno proučiti svaki slučaj, svako dijete ili osobu te u skladu s time procijeniti koliko bi za njih bila poželjna konzumacija nekog od navedenih proizvoda.

Na primjer, ako je riječ o djetetu normalne težine, jedan do dva obroka tjedno kruha s nutellom ili maslaca od kikirikija posve je prihvatljivo, no pretila djeca trebaju ih bez iznimke izbjegavati – objašnjava Bratković i dodaje kako kikirikijev maslac konzumira li se prečesto može dovesti do zatvora, pa čak i raka debelog crijeva.

Dakle, iako se spominje kako kokice snižavaju kolesterol te pomažu kod mršavljenja, kako nutella pomaže u regulaciji krvnog tlaka i dobra je za srce, dok maslac od kikirikija štiti od srčanih bolesti, ne treba odmah navaliti na njih. Kako zaključuje nutricionist Bratković, treba imati na umu koliko koja namirnica ima kalorija i masnoća te kako će to djelovati na cijeli organizam.

KOKICE

Pomažu u prevenciji raka, smanjuju rizik od srčanih bolesti, snižavaju loš kolesterol te su dobra hrana prilikom držanja dijete. Većina ljudi ne zna da su kokice napravljene od cjelovitog zrna. Samo 30 grama kokica je ekvivalent dnevnoj porciji smeđe riže ili tjestenini od cjelovitog zrnja, kažu dijetetičari. Također, kokice sadrže tri puta više vlakana nego sjemenje suncokreta te nas duže čine sitima, a također reguliraju naš šećer u krvi, što znači da ne mijenjamo raspoloženje i ne posežemo za slatkišima. Kokice je najbolje napraviti kod kuće, a sol ili šećer dodati umjereno.

KIKIRIKI MASLAC

Kikiriki maslac je jedan od najbogatijih izvora masnoća zdravih za srce, odličan izvor proteina, vlakana za zdravlje crijeva te folata koji štite od raka crijeva i srčanih bolesti. Kikiriki također smanjuje upale u tijelu i pomaže zdravlju krvnih žila oko srca. Istraživači sa Harvard Medical School nedavno su objavili kako jedenje kikiriki maslaca pet dana u tjednu za oko pola smanjuje rizik od srčanih bolesti. Može čak pomoći u dijeti jer kad se najedemo kikiriki maslaca duže smo siti nego nakon nekih drugih grickalica.

MARMELADA

Pektin iz marmelade ublažava konstipaciju i anginu, a također je utvrđeno da koči razvoj tumora. Sadrži antioksidanse, kojih je 20 puta više u jednom gramu marmelade nego u prosječnoj čaši narančinog soka. Marmelada sadrži prirodne šećere, a upravo zbog njih konzumacija treba biti umjerena.

NUTELLA

Nutella sadrži lecitin, proizvod soje koji ima visok udio proteina, kalcija i željeza, štiti kosti, povećava energiju i pomaže da se duže osjećamo siti. Nutella ima manje kalorija od mnogih džemova. Antioksidansi u kakau pomažu u regulaciji krvnog tlaka. Lješnjaci su odličan izvor masnoća zdravih za srce, vitamin E podiže imunosustav, a B vitamini daju energiju i popravljaju raspoloženje te su dobar izvor kalcija i magnezija. Nutella ima puno šećera i masnoća, pa je treba konzumirati umjereno.

Ključne riječi

Komentara 10

ZV
zvon
07:31 06.05.2010.

Junk food je bas to - junk food. Puno bolje cete se osjecati ako jedete puno voca, povrca i ribu barem 3 puta tjedno, a usput vjezbati 3-4 sata tjedno, nego bilo koji junk food.

DR
drugTitoforever
10:54 04.05.2010.

Da li vama stvarno nije stalo do vasih citatelja?

DŠ.
17:21 04.05.2010.

Večernji list objavio je laž do neba! Dodao bih i da se maslinovo ulje može zagrijavati do 170 strupnjeva. Inače, sva su ulja toksična ako se zagrijavaju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije