Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izgubljena generacij

Zaglupjet će? Djeca danas ne čitaju dovoljno

obrazovanje djece
Thinkstock
10.09.2012.
u 13:18

Čitanje je vrlo važno jer je dokazano da postoji veza između čitanja i akademskog uspjeha...

Tek trećina djece u slobodno vrijeme danas čita knjige, pokazali su podaci Fondacije nacionalne pismenosti iz Velike Britanije.

Stručnjaci su krivca našli u sve većem broju školskih obaveza i izvannastavnih aktivnosti. Međutim, i gadgeti i internet oduzimaju im mnogo vremena i često su jedino štivo koje čitaju izvan škole. Čak 17 posto djece izjavilo je da se srame ako ih prijatelji ili vršnjaci vide s knjigom u rukama.

Prije sedam godina redovito je čitalo 40 posto djece. Čak se i postotak djece koja su čitala časopise drastično smanjio sa 75 na 57 posto. Stripove čita 28 posto mladih što je znatan pad sa 51 posto u 2005., prenosi Telegraph.

Isto je istraživanje pokazalo i da čak 54 posto djece radije gleda televiziju nego što čita.

– Vjerujemo da treba inspirirati novu generaciju djece da čita na isti način na koji su Olimpijske igre inspirirale novu generaciju da se prihvati sporta. Čitanje moramo učiniti neodoljivim. Djeca moraju izdvojiti barem deset minuta dnevno za čitanje – kaže direktor fondacije Jonathan Douglas.

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 5

BO
boston
13:47 10.09.2012.

Prije smo imali pametnu djecu i glupe telefone. Sad su telefoni postali pametniji, a djeca ....... (zavrsite misao sami)

JA
james49
15:47 10.09.2012.

A ni roditelji im baš ne čitaju.

LI
liliZG
09:38 11.09.2012.

Potpuno se slažem...... Isto tako se slažem s onim što je james49 rekao/la,....ako to ne vidi kod kuće neće niti imati od kuda pokupiti "zarazu" za čitanjem.... Sreća moja što sam ja na vrijeme "zarazila" čitanjem prvo dijete, a drugo u manjoj mjeri ali ipak značajno za ovu današnju generaciju mutimedije.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije