Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kancerogeno

Zabranjene podne puzzle za djecu

\'pod 17 09 2008....koprivnica tjedan kretanja obiljezila djeca prvih razreda , oslikavanjem plocnika....koprivnica snimio: josip maljak\'
Ariva VL
22.12.2010.
u 13:43

Belgija ih je prva zabranila, a Francuska dan nakon toga privremeno zaustavila njihovu prodaju kad je utvrđeno da u sastavu sadrže opasnu kacnerogenu tvar formamid

Šarene "tepih" puzzle, koje su često mekana podloga za igru djece diljem svijeta, Belgija je prva zabranila od 2011. godine, a Francuska dan nakon toga privremeno zaustavila njihovu prodaju kad je utvrđeno da u sastavu sadrže formamid, opasnu kancerogenu tvar koja se koristi za omekšavanje pjene od koje su puzzle-tepisi izrađeni.

– Riječ je  o otapalu koje se koristi u proizvodnji, a dijete kroz igru udiše ta otapala ili ih apsorbira kroz kožu – upozorio je toksikolog Alfred Bernard belgijskoj potrošačkoj organizaciji Test-Achats, a prenosi Euronews.

Belgija je prva zemlja koja je prodaju spornih puzzla zabranila, a propisala je i kaznu od 20 tisuća eura za prekršitelje. Te su puzzle najčešće namijenjene najmlađima, a mnoge od njih imaju i posve male dijelove koji prijete djeci i gušenjem ako ih progutaju.

– Zbog rizika od gušenja malim dijelovima i rizika za zdravlje zbog prisutnosti opasnih sastojaka roditeljima savjetujemo da iz preventivnih razloga odustanu od upotrebe ili kupnje tih podloga – savjetuju u Savezu potrošača Slovenije i upozoravaju da je samo ove godine Rapex, europski sustav za obavještavanje o opasnim proizvodima, objavio 30 povlačenja iz prodaje spomenutih puzzla u 12 zemalja Europske unije. Slovenski zdravstveni inspektorat prošlog je tjedna najprije izdao osnovnu informaciju i izrazio očekivanja da će se pjenaste podloge dobrovoljno povući iz prodaje. No, dan kasnije svoje su stajalište zaoštrili pa su uvoznike, proizvođače i distributere pozvali da prilože dokaze o sigurnosti puzzla koje nude na tržištu, a javnost su obavijestili da će nadzor tih proizvoda pooštriti.

 

Ključne riječi

Komentara 1

SA
sandra1008
23:09 22.12.2010.

da li znate da li se ovo odnosi samo na male puzzle sa slovima i brojkama u sredini ili i na veće tatami strunjače, također u obliku puzzli 1x1m?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije