Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova formula

Vrijeme za savršenu kavu je u 11 sati uz ugodno društvo i glazbu

kava
Reuters/Pixsell
10.03.2010.
u 10:00

Tim sveučilišnih stručnjaka s Oxforda došao je do formule za savršenu prvu jutarnju kavu.

Izgleda da je za ispijanje mnogima omiljenog napitka, prve jutarnje kave, važno gdje se pije i s kime u društvu. Vjerovali ili ne, na odmet nije ni lijepa glazba.

Tim sveučilišnih stručnjaka došao je do formule koja dokazuje da je vrijeme užine u 11 sati ujutro najbolje vrijeme za stanku za kavu.

Istraživanje je proveo profesor Charles Spence s odjela za eksperimentalnu psihologiju na Sveučilištu Oxford, prenosi Daily Mail. Gledao je na sve bitne čimbenike poput arome (F), savršenog okruženja (E), šalice (P), s kime se pije kava (C) i vrijeme u danu kada je najljepše piti kavu (T) kako bi stvorio najbolji trenutak za kavu (M).

Formula profesora Spencea za savršenu kavu glasi: M = 0.5 x F + (0.5 x E + 0.3 x P + 0.15 x C + 0.05 x T. Došao je do zaključka kako je najbolje vrijeme za kavu 11 sati u lijepo uređenoj sobi s prijateljima te s glazbom Marianne Faithfull u pozadini.

Ova formula je objavljena u izvještaju nazvanom Changing Tastes, a pokazuje kako znanstvenici sada mogu razumjeti kako vanjski čimbenici i okoliš utječu na naš mozak i njegovu interpretaciju uživanja u hrani i piću.

– Formula opisuje kako stvoriti savršen trenutak za kavu kod kuće ili na poslu. Sada možemo utvrditi točne uvjete koji su potrebni za uživanje u kavi ili u bilo kojoj drugoj hrani ili piću – objasnio je Spence.

Ključne riječi

Komentara 1

SI
sime1949
10:53 08.05.2010.

Kad smo već kod kave možemo reći da Hrvati upotrebljavaju \"treću\"klasu sirove kave samo način prženja je našim\" pepilama\"(ukus u ustima) pružio zadovoljstvo uživanja u kavi.Učimo ljude da postoje druge vrste kave kao na primjer Guatemala,Kenija i još više njih.Tako je i kod uživanja vina.Naši zakoni dozvoljavaju dodavanje aroma vinu pa imamo vina po ukusu čovjeka.!!!!Hvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije