Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvornica Ecover

Vožnja biciklom nagrađuje se sa 45 centa po kilometru

peter
17.05.2010.
u 11:49

Ekološkim proizvodima Ecover čisti se i Elizejska palača u Parizu, čiji je stanovnik francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Na račun brojnih pohvala i preporuka odlučila sam isprobati ekološki deterdžent za pranje posuđa. Nadobudno sam i obitelji predstavila to “ekološko čudo” čija je snaga čišćenja, kažu ekoaktivisti, neupitna, a ambalaža biološki razgradiva. No, sve je ostalo na pokušaju.

Ekološka neosviještenost


Već sljedećeg jutra uz naš sudoper osvanuo je dobar stari čarli. Navike se teško mijenjaju, pa tako i neosviještenost Hrvata o ekološkim proizvodima. Možda bi situacija bila drukčija kada bi nas se malo potaklo u ekologiji kao što se to radi u Belgiji...

– Naši zaposlenici dobivaju 45 centa (oko tri kune) po kilometru ako na posao dolaze biciklom i ako su najmanje pet kilometara udaljeni od radnog mjesta. Uz to, 35 posto vozila na Ecoverovu parkiralištu jesu hibridna vozila – kaže Paul Wouters iz prve ekološke tvornice na svijetu Ecover koja ove godine slavi 30. rođendan.

Misija im je biti što učinkovitiji, povoljniji i bolji, a godišnje ulažu 2,5 milijuna eura u testiranje proizvoda. U svojim laboratorijima dokazali su kako su njihovi proizvodi jednako učinkoviti kao i konvencionalni, ne koriste štetne fosfate, a i štite kožu prilikom uporabe.

– U tvornici proizvedemo 85 proizvoda u minuti odnosno 70 tisuća proizvoda dnevno. Koristimo čak i ljepilo za kutije od prirodnih sastojaka, a uveli smo i novi trend, a to je da kutije u koje pakiramo proizvode ponovno koristimo sve dok su dobre za upotrebu – kaže Peter Malaise.

Krov kao izolator

Tvornica u Belgiji napravljena je od drvenih konstrukcija, a iznimno su ponosni na svoj zeleni krov koji služi kao izolator.

– Prekriven je biljkama iz porodice kaktusa. Biljke upijaju kišu, a kada sunce prži, onda kiša isparava. Novi dio tvornice uopće nema sustave grijanja i hlađenja. Kada je vani primjerice 35 stupnjeva, u tvornici je oko 26, a ovisno o hladnoći zimi je oko 15 stupnjeva u tvornici – objašnjava Malaise i kaže kako proizvode izvoze u čak 35 zemalja.

Tvornica u Belgiji ima oko 150 zaposlenih čak šest različitih nacionalnosti, a trude se održati praksu da imaju jednak broj muškaraca i žena.

Ekološki principi njihovih proizvoda vrlo su snažni, od podrijetla sirovina, pa sve do biorazgradive ambalaže koja se može potpuno reciklirati. Ovi ekoproizvodi se mogu nabaviti i u nas u trgovinama Bio&bio.

– Ljudi ponekad misle da proizvodi koji su izrađeni isključivo od biljnih sastojaka nisu dovoljno učinkoviti. Dokazano je da su ekološki proizvodi mnogo zdraviji od konvencionalnih jer se ne tretiraju pesticidima te ne sadrže konzervanse. Osim toga, ne zagađuju okoliš. Važno je ljude educirati i upoznati ih s ekološkim proizvodima jer u Hrvatskoj još uvijek ne postoji baš razvijena svijest o ekološkim proizvodima – upozorava Hana Klain iz Biovege.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije