Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve izbirljiviji

Većina odraslih ima samo dva bliska prijatelja

'facebook-user-ff'
Arhiva VL
09.11.2011.
u 10:53

O osobnim problemima u prosjeku razgovaramo sa 2,03 osobe, a prije 25 godina imali bismo jednog prijatelja više

Unatoč sve većoj popularnosti društvenih mreža većina odraslih ima samo dvije osobe koje smatraju bliskim prijateljima, pokazalo je novo istraživanje.

Nakon anketiranja 2000 odraslih osoba o tome s koliko su osoba u zadnjih šest mjeseci raspravljali o važnim stvarima u svojim životima, profesori sveučilišta Cornell zaključili su da prosječan broj prijatelja iznosi 2,03 po ispitaniku. Naime, donosi Telegraph, 29 posto anketiranih odgovorilo je da su o osobnim problemima razgovarali s više od dvije osobe, njih 18 razgovaralo je s dvije osobe, a čak 48 posto samo s jednom osobom. Četiri posto ispitanika o svojim životnim pitanjima nije razgovaralo ni s kime.

Žene i visokoobrazovane osobe imale su najmanji broj prijatelja.

Brojke dobivene istraživanjem ne razlikuju se bitno od onih od prije 25 godina kada su ispitanici tvrdili da imaju samo tri pouzdana prijatelja.

Danas kada ljudi svakodnevno sate i sate provode na društvenim mrežama ovi rezultati zvuče možda iznenađujuće jer mnogi korisnici tih istih mreža imaju stotine "prijatelja" ili "sljedbenika" na Facebooku i Twitteru.

Prosječan broj Facebook-prijatelja, kako tvrde s te društvene mreže, iznosi oko 130, ali postoje osobe koje imaju tisuće "frendova".

Znanstvenici smatraju da smanjenje broja prijatelja s tri na dva u posljednjih 25 godina nije razlog za zabrinutost jer se pad, prema njihovu mišljenju, dogodio zbog veće izbirljivosti kome će osoba vjerovati.

 

Komentara 2

LI
liliZG
14:19 24.11.2011.

......pravi prijatelj od povjerenja je onaj koji će ti priskočiti u svako doba dana ili noć kad pomoć i trebaš , sve drugo su poznanici..................u ovom se slučaju slažem sa tvrdnjom, kad si stariji si iskusniji u odabiru prijatelja pa se sve svede na 1-2-3 pravih prijatelja, sve ostalo li-la.......

HS
Hrvatski sin
20:28 29.11.2011.

te osobe koje imaju tisuče šatro frendova nek im vele da im posude svaka po sto kuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije