Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Upravljaju li ženskim emocijama uistinu hormoni?

krevet
Photos.com
16.06.2010.
u 15:19

Iako je istraživanje provedeno, zasad, samo na životinjama, moglo bi biti itekako važno u proučavanju ljudske biologije.

Ako je vjerovati znanstvenicima, ženama uistinu upravljaju hormoni. Naime, američki znanstvenici tvrde kako su pripadnice nježnijeg spola osjetljivije na takozvani hormon stresa tako da ih čak i najmanje napetosti kod njih mogu izazvati burne emotivne reakcije. Muškarci, s druge strane, relativno su imuni čak i na velike količine tog hormona. To bi ujedno moglo objasniti zašto muškarci imaju opušteniji pogled na krizne situacije, tvrdi se u studiji koju je provela grupa stručnjaka u dječjoj bolnici u Philadelphiji.

Iako to objašnjava zašto žene dramatičnije proživljavaju depresije, posttraumatski stres i druge probleme, još nije otkrivena biološka pozadina tih razlika. Cijela je studija bila usmjerena na proučavanje hormona stresa, poznatog i pod imenom CRF, koji pomaže kontroli tjelesne reakcije na stres.

- Iako je istraživanje provedeno, zasad, samo na životinjama, moglo bi biti itekako važno u proučavanju ljudske biologije. Među ostalim, može nam pomoći da otkrijemo zašto su žene dvostruko ranjivije od muškaraca – objasnila je dr. Rita Valentino koja je sudjelovala u istraživanju.

Ključne riječi

Komentara 1

ST
standup
01:00 17.06.2010.

pa dobro je reka Morales-Bolivija,..necé se Bolivijanci hraniti sa tom - Hormonalnom -Piletinom..,pa da svi muski u drzavi postanu- Homicí...\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije