Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nježnost

U životu se ljubimo 20 tisuća minuta

'Couple kissing in bed'
'Stockdisc'
06.07.2010.
u 08:00

Danas obilježavamo međunarodni dan poljubaca koji nas emocionalno pune u svim situacijama.

Samo jedan poljubac princeze dovoljan je da se žabac pretvori u princa. Istina, riječ je o bajci, ali i dokazuje kolika je vrijednost poljupca i koliko je on važan u svakidašnjem životu. 

Kako poljubac ne bi pao u zaborav, danas obilježavamo međunarodni dan poljubaca. 

Poljubac kao lijek 

Cijeli život susrećemo se s poljupcima, prvo u bajkama, a poslije s prvim ljubavima na scenu stupaju i pravi poljupci, isprva plahi pa sve strasniji. A upravo je strastveni poljubac partnera dokaz čiste ljubavi. Slatka mamina pusa liječi sve rane, dok prijateljski poljubac u obraz podsjeća na veliku povezanost. 

– Važno je da se ljudi nikad ne posvađaju tako da se iza toga ne mogu dodirnuti, odnosno poljubiti, jer ljudski dodir nije samo znak povjerenja i mogućnost za emocionalno punjenje nego je i sam po sebi ljekovit. Kad smo bili mali, kad bismo pali ili se udarili, mama bi govorila: “Dođi da poljubim, pa će proći.” Negdje u nama sigurno ima traga i sjećanja na to – smatra profesorica psihologije Ljubica Uvodić Vranić. 

Bilo da je riječ o prijateljskom, strastvenom ili maminu poljupcu, on je važan i nezamjenjiv. Kako kaže glumica Ines Bojanić: “Kada ljubim svoju kćer, kao da ljubim sunce.” Ili Tihana Harapin Zelepugin; “Prvi poljubac nije važan, važan je onaj pravi, s pravom osobom.” 

Pusa i u moderno vrijeme 

– U kontaktu s ljudima, pri međusobnoj komunikaciji, svi su kanali važni, a jedan od najvažnijih je ljudski dodir. Mi se s drugom osobom rukujemo, grlimo ili ljubimo, pa tako puno rječitije govorimo nego što možemo izgovoriti. Međutim, svi ti dodiri mogu biti zamijenjeni i nekom drugom vrstom komunikacije, pa u moderno vrijeme često pošaljemo mail s “pusa, kiss” ili slično – ističe Uvodić Vranić. 

Poljubac za laku noć može unaprijediti ljudske odnose. 

– Poslati poruku da je moguć ljudski dodir, pitanje je ne samo našeg osjećaja i kulture nego je to i izražavanje bliskosti. A poljupcem šaljemo poruku da smo bliski. Običaji koje neke obitelji njeguju, kao što je poljubac za laku noć, poljubac kad se pozdravljaju, na odlasku ili pri dolasku, taj osobni kontakt jako puno znači za njegovanje odnosa – kaže psihologinja. 

Ljubljenje nas opušta i rješava stresa, podiže samopouzdanje, ali i ima učinak poput vježbanja. Vrući poljupci pomažu i u trošenju kalorija – a prema nekim istraživanjima, poljubac koji traje minutu sagorijeva čak 26 kalorija te aktivira 30-ak mišića. Prosječan čovjek, pak, u životu provede 20 tisuća minuta ljubeći se. Dovoljno razloga da danas poljubite najdražu vam osobu ili nekoliko njih. 

Ako ni zbog čega drugog, onda barem da ih nakratko podsjetite koliko su vam one doista važne!

Ključne riječi

Komentara 2

DO
doublebubble
13:30 12.07.2010.

Pa to nisu ni dva puna tjedna! Ova računica je loša! Morao bi biti veći broj!

FE
Felicijen
20:37 06.07.2010.

A mogli smo baš te minute i drugačije iskoristiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije