Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što za užinu?

U školu bez džeparca pa neće kupovati slatkiše

klinci
31.08.2010.
u 08:00

Nola idući tjedan kreće u prvi razred, a u školi će imati osiguran i mliječni obrok nakon trećeg sata te kompletan ručak, a džeparac još neće dobivati.

 Teške torbe prepune knjiga i školskog pribora nisu jedini problem koji muči roditelje i male učenike koji će idući tjedan prvi put sjesti u školske klupe. Za vrijeme školske užine nešto se mora i pojesti, a jedan od najtežih zadataka za roditelje jest osigurati djetetu zdravu i pravilnu prehranu te izbjeći da dijete samo posegne za štetnom i visokokaloričnom hranom.

Nola ima obroke u školi

Irena Prebeg, majka prvašića Nole i 12-godišnje Enore, problem prehrane riješila je obrocima koji su im osigurani u školi.

– Nola će imati mliječni obrok nakon trećeg školskog sata i ručak kada ostane na boravku u školi. Jedu raznovrsnu hranu i to je nešto kao nastavak vrtića. U mliječni obrok obično ulazi voće, mliječni namazi i krafna ili nešto slično, a za ručak dobiju pravi obrok koji se sastoji od mesa, povrća ili, primjerice, nešto jušno kao gulaš – kaže mama Irena.

Zbog ubrzanog načina života teško je svakodnevno biti kreativan i pripremati zdrave i ukusne obroke.

– Pazimo na njihovu prehranu koliko možemo iako često preko tjedna pripremimo nešto na brzinu. Ali zato preko vikenda pazimo da uvijek bude nešto domaće kuhano na stolu. Enora je tek prošle godine dobila džeparac, dobije deset kuna, pa čujem da je kupila čips ili lizalice. Zato ćemo uvesti kontrolu džeparca. Nola zasad neće dobivati nikakav novac – kaže Irena Prebeg.

Slatkiši dekoncentriraju

Nekvalitetna hrana s takozvanim praznim kalorijama danas je djeci mnogo dostupnija, a na to upozorava i diplomirana nutricionistica Mirna Trumbetaš.

– Zdrave navike kod djece treba stvarati mnogo prije nego što ona krenu u prvi razred. Školski obrok najpametnije je pripremiti kod kuće zajedno s djetetom. Primjerice, integralni kruh, namaz od svježeg sira sa začinskim biljem je dobar izbor. Ako se baš ne može bez salame, onda preporučujem pureću – napominje Mirna Trumbetaš.

Sušeno voće, orašasti plodovi poput lješnjaka, oraha i badema daju potrebnu slatkoću i energiju i idealan su izbor da se djeca zaslade, umjesto čokoladica.

– Hrana koja je zasićena šećerom i mastima djeluje loše na koncentraciju, djeca postaju hiperaktivna i ne mogu ostati koncentrirana u školi jer šećer im se naglo diže u krvi, ali isto tako naglo se i spušta te dolazi do umora i tromosti – upozorava nutricionistica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije