Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove navike

U restoran samo na juhu i salatu, za napojnicu ne ostane ni kuna

napojnica
Photos
28.05.2010.
u 18:00

Promet je ugostiteljima pao 30 do 40 posto, a većina gostiju škrtari na napojnicama - tek je rijetki ostavljaju.

Pravi su sretnici konobari koji rade u restoranima u koje zalaze biznismeni, predstavnici diplomatskog kora i slično. Oni na kraju dana još uvijek broje stotine kuna napojnica. Poslovni ljudi, predstavnici ambasada i dalje se, kažu u zagrebačkom Balonu, drže običaja i napojnica od 10 posto. Većina, međutim, svjedoči kriznim navikama svojih gostiju, pa sve češće ispraćaju i one koji, zadovoljni, samo lijepo zahvale.

Samo juhe i salate

- Posao u restoranima pao je 30 do 40 posto, a napojnice su se prepolovile. Narudžbe su manje, a napojnica, koja je nekad uobičajeno iznosila deset posto, sada je pet posto od računa ili, nerijetko, i ništa - kaže poznati zagrebački ugostitelj Zlatko Puntijar.

Slična su iskustva i u dubrovačkom restoranu Ragusa, gdje se sa sjetom sjećaju povećeg društva Rusa koje je prije nekoliko godina napravilo ceh veći od 20.000 kuna, a na kraju večeri sve zaokružilo napojnicom od 2500 kuna.

- Sada mnogi gledaju da račun po gostu ne pređe sto kuna, dođu samo na juhu, salatu i slično. Štedljivije se ponašaju i domaći gosti. Nešto su šire ruke usprkos krizi još uvijek Amerikanci, kojima je napojnica od 15 posto standard, te tradicionalno Rusi. Gosti iz sjeverne Italije, koji vole dobro jesti, vole to i nagraditi. Hrvati i Nijemci su slični, ostave 15-20 kuna, već prema visini računa. Francuzi, recimo, ostave deset kuna ili ništa - uspoređuje navike gostiju Alen Mustahinić, voditelj dubrovačkog restorana Ragusa.

Talijani nisu kao prije

U opatijskom restoranu Plavi podrum kažu pak da krizu nisu toliko primijetili na visini napojnica.

- Kriza se osjeća u opsegu posla, koji je manji. Ali oni gosti koji odluče izići u restoran uglavnom ostave i napojnice. I to kako strani, tako i domaći, koji inače spadaju u goste šire ruke - kažu u Plavom podrumu, gdje razliku vide jedino u ponašanju talijanskih gostiju koji više nisu široke ruke kao nekad, zbog čega su i bili na dobru glasu.

Ključne riječi

Komentara 18

VE
vedranvk
23:33 28.05.2010.

osobno sam konobar i trudim se ugoditi svakom gostu pa ako neko plati cugu ili ostavi lovu zahvalim se,normalno.Iako mi nije jasno zašto su se neki okomili na novac koji dobijemo,pa ljudi moji nedobijemo mi 2oo ili 500 kn dnevno.Svaki konobar koji dobije napojnicu od gosta je i dobar konobar,zar ne?

DU
Deleted user
20:32 28.05.2010.

NIsam sasvim zadovoljan intonacijom članka... Naime, smatram da je običaj da u RH nema neke prisile da gosti ostavljaju % od računa u vidu napojnice golema turistička prednost i nešto što treba čuvati kao zjenicu oka svoga. Zašto? Zato jer imamo lokalnu valutu (kn) koja je već sama po sebi barijera, a o čemu svjedoči i zbunjozi stav gostiju s luksuznih brodova pristiglih u Dubrovnik, primjerice... I onda kad bi ih još onako zbunjene preračunavanjem prisiljavali da računaju i napojnice i kad bi ugostitelji tvrdo inzistirali na tome, kao što je slučaj u SAD, e onda bi to bila megazbrka. Ovako, ugostitelj je dužan ispostaviti gostu račun koji je u svima razumljivim arapskim brojkama - i to bi bilo to... Druga stvar je ako netko želi nagraditi konobara, kuhara ili sobaricu i držati se i u inozemstvu svojih običaja iz domovine. Ali, to mora biti posve dragovoljno i ugostitelj ne smije pokazati ni obješenim kutom usana da nije zadovoljan što gost ne ostavlja napojnicu. Jedino tako se sustavno gradi rating turističke destinacije u koju su svi dobrodošli, neovisno o trenutnoj kupovnoj moći. Ne zaboravite, golem broj turista koji su vjerni našoj obali stekli smo u epohi SFRJ kad je naša obala bila daleko jeftinija i čak su i studenti iz Njemačke, Francuske ili Vel. Britanije mogli u nas uživati jer su ionako niske cijene bile još umanjene klizanjem dinara u odnosu na čvrste valute. Pa se mnogi od njih rado vraćaju i sada, kad smo među srednje skupim destinacijama Sredozemlja, a samo zahvaljujući tadašnjem osjećaju da ih nitko nije presirao po restoranima i slično da iskeširavaju još i napojnice...

OB
-obrisani-
23:07 28.05.2010.

kad liječnik primi napojnicu onda ze to mito. blago konobarima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije