Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedinstvena knjižara

U Fritulu na gastroputovanje, po recept i ćakulu

fritula
Foto: Duško Marušić Čiči /PIXSSEL
1/4
17.08.2012.
u 13:37

U romantičnoj rovinjskoj ulici Montalbano, u prostoru nekadašnje prve gradske ljekarne, otvorena je jedinstvena prodavaonica knjiga o gastronomiji

 

Od Banje Luke i Sarajeva, preko riječkog  Sveučilišta do romantične rovinjske kale Montalbano vodi put dvoje mladih, Dijane Volkmer i Maka Krajine, vlasnika prve specijalizirane knjižare za gastronomiju u ovom dijelu svijeta. Fritula, kako su Dijana i Mak nazvali svoju knjižaru, jedino je mjesto na Starom kontinentu ovakve vrste: prodavaonica, izložbeni prostor, mjesto susreta i razgovora pa i 'guštaonica' u kojoj se okupljaju svi koji privlače neistraženi svjetovi okusa, mirisa i aroma, oni spremni eksperimentirati u kuhinji, ali i oni manje spretni koji će uživati čitajući o hrani, njenoj pripremi, sljubljivanju, ali i povijesti, dolasku namirnica u naše krajeve te trgovini.

Mladi par na putu prema uspjehu  

U prostoru u kojem se nekada nalazila prva rovinjska ljekarna, u prizemlju kuće na Montalbanu, mladi je par odlučio pokrenuti svoj prvi biznis.

Skrivana iza škura na kojima se umjesto rublja na vjetru zibaju novinski članci sa starim receptima, Fritula (Dijana i Mak tek su nakon otvaranja doznali da naziv za slasni šećerom posuti desert Rovinježi koriste i u ljubavnom žargonu) prvi je korak na gastronomskom putovanju kroz vrijeme. Mak i Dijana hrabro su kročili u posao iako, priznaju nam iskreno, ni jedno od njih o poslovanju baš ne zna puno. No, zato volje i ideja imaju na pretek.

– Na faksu smo imali prilike sudjelovati na radionicama i Mak je tako dobio ideju koju smo razrađivali dva dana i dvije noći, predstavili je i, eto, dobili malu pomoć te krenuli – kaže nam samozatajna Dijana dodajući kako imaju sreće jer je prostor u kojem su uredili knjižaru u njihovu vlasništvu.

– Većinu smo stvari sami uredili, pomogli su nam roditelji, prijatelji i znanci koji su darovali nešto starog namještaja, polica pa i raritetne komade koji su zaboravljeni stajali na tavanima. Tako su stigle i prve knjige, a većinu smo nabavljali po sajmovima, preko eBaya, Njuškala... Danas nam se sve više javljaju izdavači koji nam žele slati naslove gastronomske tematike koje također imamo i u ponudi – kaže nam Mak objašnjavajući kako se u knjižari mogu pronaći rabljene knjige, ali i posve novi naslovi.

Za sada tek 500-tinjak naslova

Nemaju puno knjiga, neke naslove samo po jedan primjerak, jer tek su otvorili, a opremanje knjižare zahtijeva ulaganje koje im još nedostižno. No, vesele dr jer barem, slikovito opisuju, 'nulu vide odozdo'.

Mak je racionalnija polovica para, smije se, jer razmišlja kao trgovac i prodao bi sve što se u Fritulici može pronaći. Dijana je, dodaje, emotivac i teško se odvaja od svakog naslova kojeg imaju po jedan primjerak, čak i od časopisa poput ''Zaposlene žene'' iz šezdesetih godina s prvim fotoreceptima.

– Nekako mi je teško rastati se od knjiga koje smo toliko dugo čuvali, a opet znam da je to sve posao – kaže Dijana prelazeći pogledom preko 500-tinjak naslova, koliko se u Fritulici ugnijezdilo na policama i košarama skriveno u hladu čekajući kupce. Rado će, dodaje, otkupiti dobru i očuvanu kuharicu ili sličnu knjigu.

– Dolazi nam dosta stranaca koji vole kupiti knjigu na dar. Zbog toga nam najbolje idu istarske kuharice s receptima za autohtona jela prevedene na engleski. Draži im je takav suvenir doli magnetić i neka kineska plastična figurica.

Od Rovinja do San Francisca

Odista, u Fritulicu je pravi doživljaj svratiti, ugnijezditi se u hladu kamene konobe na trosjedu i listati požutjele stranice knjiga poput Neues Kochbuch (Nove kuharice) iz 1858. godine ili zamišljati zašto je i kako Mira Vučetić opisivala postupke u knjizi Kuharstvo iz 50-ih godina.

Da su ovakva mjesta rijetkost i pravi dragulji za ljubitelje dobre literature, ali i 'gastromanijake', kazuje podatak da se priča o Frituli pronijela diljem svijeta. Za Dijanin i Markov projekt čulo se do San Francisca te su se povezali sa tamošnjom specijaliziranom knjižarom Omnivore s kojom planiraju razmjenjivati iskustva i naslove.

– Želja i ideja imamo napretek, no za sada tek slažemo dojmove prva dva mjeseca poslovanja. Željeli bismo da ovo postane mjesto na kojem se neće samo prodavati nego i pričati o hrani, razmjenjivati ideje, iskustva, dojmove, učiti o hrani, a možda i ponešto skuhati. Oboje volimo i kuhati i jesti, a ni izdavaštvo nam nije strano –- poručuju mladi vlasnici knjižare koju svakako valjda posjetiti.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije