Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prehrana

Turisti uskraćeni za vegetarijansku ponudu

Turisti
vl
03.08.2010.
u 13:00

Samo u Njemačkoj živi više vegetarijanaca nego što Hrvatska ima stanovnika, kažu u udruzi Prijatelji životinja.

Iako je porast broja vegetarijanaca i u Hrvatskoj i u svijetu zamjetan, ponuda u Hrvatskoj tome se nije nimalo prilagodila, tvrde iz udruge Prijatelji životinja.

Hrvatska kao turistička zemlja i dalje zaboravlja da se među velikim brojem turista koji svoj godišnji odmor provode u Hrvatskoj krije nemali broj vegetarijanca. Oni, od turističke ponude koju su platili, očekuju i odgovarajuću ponudu u skladu s njihovim životnim stilom te će, ako im takva ponuda bude uskraćena, svoj sljedeći godišnji odmor provesti negdje drugdje umjesto u Hrvatskoj.

Stoga Prijatelji životinja organiziraju informativne štandove na kojima će održati degustacije veganske hrane kakvu turisti vegetarijanci, vegani, alergičari i oni koji žele barem povremeno pojesti bezmesni obrok očekuju na svojem godišnjem odmoru.

U Rijeci na Korzu u srijedu 4. kolovoza u 11.30 sati bit će priređena degustacija raznih veganskih jela od zdravog i ukusnog sezonskog povrća i od sve raširenijih proizvoda od tofua i seitana. Vizualno i nepcu primamljiva degustacija ponovit će se i u subotu 7. kolovoza na istom mjestu i u isto vrijeme, samo što će slane delicije zamijeniti slatki okusi kolača bez jaja i životinjskoga mlijeka.

Čak 73% građana smatra da je potrebno poboljšati vegetarijansku ponudu, a svi posjetitelji informativnih štandova moći će izraziti svoju podršku potpisivanjem peticije za uvođenje vegetarijanskih obroka u hrvatske javne institucije poput bolnica, škola i vrtića.

Osim stranih turista koji traže vegetarijansku ponudu, u Hrvatskoj živi više od 150.000 vegetarijanaca i vegana, koji također svoje godišnje odmore provode na hrvatskoj obali te su i oni zakinuti za kvalitetan odmor bez briga oko prehrane. Dane provode u potrazi za vegetarijanskim proizvodima i vegetarijanskom ugostiteljskom ponudom, što odmor čini veoma napornim i neugodnim te ih tjera da svoje odmore provedu izvan Hrvatske, tvrde Prijatelji životinja.

- S obzirom na to da vegetarijanci ne jedu životinje, mnogi niti jaja, a vegani ne konzumiraju niti životinjsko mlijeko, sramota je da im se nudi riba, što je čest slučaj u restoranima duž naše obale, a što pokazuje nedovoljnu informiranost ugostitelja o načinima prehrane turista - kažu u ovoj udruzi.

Kako bi se dokinule takve pogrešne predodžbe o sadržaju vegetarijanske prehrane, u Europskom parlamentu upravo je u procesu stupanja na snagu novoizglasovani amandman koji prvi put daje pravnu definiciju i zaštitu izraza "vegetarijansko" i "vegansko". Ovaj amandman isključuje iz upotrebe izraze poput semivegetarijanstva te jamči da proizvodi koji se deklariraju kao "vegetarijanski" ne uključuju proizvode dobivene od bilo kojih životinja pa tako ni od riba, a oni s deklaracijom "veganski" niti bilo kakve namirnice životinjskoga podrijetla poput mlijeka, jaja i meda.

Udruga Prijatelji životinja, članica Europske vegetarijanske unije, i ove godine želi potaknuti razvoj ponude za vegetarijance, što je nužno za daljnji turistički i kulturološki razvoj Hrvatske.

Ključne riječi

Komentara 35

Avatar IvanR
IvanR
14:32 03.08.2010.

Roštilj majka. Ne možeš ima napeč\' guše se stranci

MA
Macaktom
14:34 03.08.2010.

gotovo svugdje se može narućiti vegetarijansko jelo a sad tu zajebavaju uđu u riblji restoran i žale se zato što vegetarijanski meni nije glavni i dajte razdvojite prijatelje životinja od ekologa ili vegetarijanaca to su 3 različite stvari prijatelji životinja:a: sa životinjama nemaju veze \"ludaci\" koji \"oslobađaju\" životinje katkada i po cijenu smrti iste. ekolozi : uglavnom sa ekologijom i ekološkim životom nemaju veze poštuju samo nekakve kvaziekološke dogme čijim pridržavanjem se još više ugrožava planet (čast iznimkama koje su rijetke ali postoje) Vegetarijanci : u toj grupi je vrlo šareno društvo neki iz vjerskih , razloga neko iz zdravstvenih (iako koliko zdravstvenih koristi isto toliko i šteta) , najglasniji su fašisti iz PETA-e , a ima i ljudi koji su jednostavno povjerovali EPP-u. kojoj god grupi pripadali pripadajte iz pravih razloga svatko ima pravo biti i raditi što god želi dok to ne zadire u pravo drugih čak i ove munjare

AC
{,acide;}
13:36 03.08.2010.

Čujem da će i u čavoglavi ove godine tomsom uvesti vegetarijanski dernek bez poklanih jaganjaca i prasića, a da će otpevati Jasenovac i Gradiška stara sa krastavcem u ruci, a kasnije će ga smestiti u zaleđe !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije