Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tihi ubojica

Tlak: Svaki peti Hrvat riskira infarkt ili moždani udar

tlak3
Tomislav Miletić/PIXSELL
05.03.2013.
u 10:30

Svakodnevno unesemo 10 do 20 puta više soli nego što je našem organizmu potrebno.

Svaki peti stanovnik Hrvatske ima povišen krvni tlak, a samim time i tri puta veći rizik od srčanog udara, pet puta veći rizik od zatajenja srca i osam puta veći rizik od moždanog udara. Ove zabrinjavajuće brojke govore ne samo o organskim uzrocima visokog tlaka nego i o načinu života i prehrane koji su među ključnim čimbenicima pojavnosti visokog tlaka u svim dobnim skupinama.

Sol – kobna za tlak

Visok krvni tlak ili hipertenzija zapravo je napetost u arterijama, krvnim žilama koje odvode krv iz srca u ostale organe. Normalan je krvni tlak 120/80; krvni tlak između 120/80 mmHg i 139/89 mmHg nazivamo \"predhipertenzijom\", a krvni tlak 140/90 mmHg i viši od toga liječnici smatraju povišenim. Jedan od glavnih uzroka povišenog tlaka jest konzumacija velikih količina soli. Čak 80 posto svjetskog stanovništva koje unosi manje količine soli u hrani ne poznaje probleme s visokim tlakom. Japanci, ma koliko se zdravo hranili, koriste jako puno soli pa je pojavnost visokog tlaka u toj naciji gotovo epidemijska i od nje pati gotovo svaki drugi odrasli Japanac.

Prekomjerna tjelesna težina također je razlog za pojavu visokog tlaka, i to bez obzira na dob. Budući da su Hrvati među najdebljim nacijama na Starom kontinentu, \"tlakaši\" pa i smrtnost od posljedica povišenog tlaka vrlo su česti i kod nas. Svaki treći Hrvat koji pati od problema s visokim tlakom mogao bi ga kontrolirati i normalizirati pazeći na prehranu i smanjujući unos soli i nitrata na jednu čajnu žličicu dnevno. Iako se ovo čini puno, u hrani tijekom dana pojedemo i više od toga jer sol ne unosimo samo soleći jelo. Krije se u svakoj hrani koju pojedete – od peciva do konkretnih obroka.

Oprezno s pilulama

Tako se u tijelo dnevno unese od 10 do 20 puta više soli nego što nam je zaista potrebno, a visok tlak tek je jedna od posljedica takve prehrane.

Slijede ga problemi s bubrezima, zadržavanje tekućine u masnim naslagama, oko zglobova... Hormoni, posebno estrogen iz kontracepcijskih pilula i preparata za ublažavanje simptoma menopauze, vrlo često zadržavaju sol u tijelu pa su tlak i zadržavanje vode vrlo čest slučaj. Pušenje te alkohol i nedostatno kretanje doprinose trajnom porastu krvnog tlaka.

>>Oprez! Ovo su četiri ubojice vašeg srca

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije