Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVLJE

Sve više djece zbog sjedenja pati od devijacije kralježnice

KIROPRAKTIKA
\'Grgur Zucko/PIXSELL\'
28.05.2012.
u 08:01

Aktivnim načinom života, redovitim vježbanjem i kretanjem roditelji moraju biti primjer djeci

Asimetrična zdjelica, skolioza, kifoza, ali i sve više alergija među djecom već od najranije dobi danak su sjedilačkog načina života koji se sve više osim u radne prostore uvlači i u obiteljske domove.

Nema dobne granice

Kako bi podigli svjesnost roditelja o ovom gorućem problemu te ih upozorili da mnoge od tih devijacija nisu trajne, odnosno da se na njih može utjecati ako se na vrijeme reagira, u centru za kiropraktiku Kiromax organizirali su Dječji dan, na koji se djeci osim dobre zabave uz mađioničare i slično radi posturalna analiza držanja i provjerava funkcija kralježnice.

– Sve teškoće zbog kojih nam ljudi dolaze morale su negdje početi, a mnoge od njih počinju se javljati već u djetinjstvu. Neke čak i od rođenja – objašnjava Michael Šantek, doktor kiropraktike, koji u Zagrebu radi posljednjih četrnaest godina, te dodaje kako upravo zbog toga nema dobne granice kada bi dijete prvi put trebalo doći na pregled kralježnice.

 Bez antibiotika

 Kako objašnjava Šantek, čak i male bebe mogu doći na pregled jer se tretmani prilagođavaju dobi i problemu.

– To su bezbolne tehnike, a kod djece je odlično to što se jako brzo prilagođavaju i kod njih su tretmani iznimno učinkoviti – objašnjava doktor kiropraktike koji je šestogodišnji fakultet kiropraktike završio u Sjedinjenim Američkim Državama te zaključuje kako ne samo da je redovita njega tijela kiropraktikom dobra za držanje i kralježnicu nego dokazano smanjuje konzumaciju antibiotika.

 Osim redovitih preventivnih pregleda otprilike tri-četiri puta godišnje, Michael Šantek savjetuje roditeljima da se, ako je riječ o zdravom djetetu, što više ponašaju u skladu s prirodom te aktivnim stilom življenja daju primjer djeci.

– Isti savjet vrijedi i ako se uoči problem skolioze, roditelji trebaju sudjelovati pružanjem primjera: vježbanjem, kretanjem i pravilnim držanjem – zaključuje Šantek.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije