Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zablude na plaži

Suncobrani vas ne štite od opeklina, baš kao ni šilterica

suncobran
23.07.2010.
u 09:00

Apeli stručnjaka o zaštiti od sunca svaki su dan sve glasniji, a novo istraživanje pokazuje da suncobran nije dovoljna zaštita jer sunčeve zrake padaju i sa strane.

Osim ručnika, kreme za sunčanje, boce vode, na plažu mnogi obvezno nose i suncobran. No, stručnjaci upozoravaju da je nositi suncobran na plažu zamalo uzaludan trud jer on nije dovoljna zaštita pa i pod njim možete dobiti opekline. Gotovo trećina UV-zraka koje mogu prouzročiti rak ipak se uspiju probiti do kože, pa čak i kad sjedite u sjeni.

Djelomična zaštita

Španjolski istraživači sa Sveučilišta Valencia tvrde kako sunčeve zrake pronalaze svoj put do kože unatoč suncobranu. Doktor Jose Martinez-Lozano postavio je UV-senzor ispod velikog suncobrana. Otkrio je da je platno učinkovito zaustavljalo izravno zračenje – samo je pet posto radijacije doprlo do senzora.

No, senzor je pokupio i UV-zrake koje su se uspjele “ušuljati” pod suncobran pa, iako su manje intenzivne, svejedno su opasne za kožu. Naši stručnjaci slažu se da je suncobran slaba zaštita, a jedina prava zaštita je – izbjegavati boravak na suncu.

– Suncobrani štite, ali djelomično jer zrake ne padaju samo okomito, nego i sa strane.

Možemo otići u debeli hlad, ali se i kroz drveće zrake uspiju probiti. Ista stvar je i sa šiltericom, koja štiti samo mali dio nosa, ali ne cijelo lice. Zato se preporučuje nositi šešir široka oboda – upozorava dermatovenerologinja Ivana Manola.

I kreme skrijte od sunca

Unatoč brojnim zaštitnim sredstvima, odjeći i kremama, Ivana Manola upozorava da se treba kloniti izlaganja za najjačeg sunca. Osobito to vrijedi za djecu.

Mnogi ne znaju da i kremu za sunčanje valja skloniti sa sunca jer ostavljena na vrelom suncu gubi svoja zaštitna svojstva.

– Kremu bi trebalo čuvati na hladnijem mjestu, na oko 25 stupnjeva. Važno je pročitati upute i deklaracije na kremama te doznati temperaturu skladištenja – kaže Ivana Manola. Šešir, odjeća, krema na mjestima gdje odjeća ne pokriva kožu te izbjegavanje jakog podnevnog sunca jedina je, dodaje, pravilna zaštita.

Ključne riječi

Komentara 3

TU
Tupislav
09:45 23.07.2010.

OK \'|•!•|\' ... Nekad ni kišobran ne pomaže jer zna kišiti i sa strane.. Zanimljivo \'|•!•|\'

WO
Wookie
09:47 23.07.2010.

Svaki dan nas plaše sa suncem, najbolje da se svi sklonimo u podrume i ne izlazimo od 7-20 h. Nikad nisam pocrvenila u hladu ili pod suncobranom i to bez mazanja kremom. Mislim da ljudi pocrvene jer izađu na sunce a nisu se dovoljno zaštitili. Je.... ih strahovi i upozorenja oko svega normalnog!

ŠI
Šiljka
09:49 23.07.2010.

Iako su rijetki u mogućnosti, ali idealno je sa sunčanjem ili bar izlaganjem ruku i nogu, početi početkom svibnja, putem do posla i sa posla, pod kremom za sunčanje, bar oni koji rade blizu, čak i prije prvomajskog izleta na kojem se mnogi ispeku. Skupo, ali Astaxanthin, ružičasti pigment iz morskih plodova, kojeg treba početi uzimati isto tada pa naredna 2 mj., jako dobro štiti kožu od opeklina i osigurava zdravo tamnjenje, bez alergija ili ih ublaži, ovisno o organizmu, ali uz sve mjere opreza i dalje. Osim kože, štiti i oči, te zglobove, a i najjači je antioksidans pa štiti i na taj način i to ne samo od sunca. Provjereno na vlastitoj koži!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije