Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
online bankarstvo

Što se online plaća kunu ili dvije, na šalteru je 6, 8 ili 10 kuna

kompjuter, tipkovnica
Reuters/PIXSELL
19.12.2012.
u 21:35

U Zagrebačkoj banci internetom se može predati čak i zahtjev za stambeni kredit, u PBZ-u realizirati predodobreni kredit ili pozajmica

S obzirom na obujam bankarskih usluga koje se mogu platiti i ugovoriti internetom, ali i ostalim medijima koje bankari svrstavaju u "direktno" bankarstvo, pravo je čudo da je u poslovnicama još uvijek moguće zateći gužvu. Stvar očito nije u tehnologiji. Bankarski je posao oduvijek stvar povjerenja, a katkad i iznevjerenog. Zato ljudi vole da i osobno vide službenika kojeg će jednog dana moći potražiti, pa i "oprati" pojavi li se problem. "Migraciju" na internet stoga iznimno motiviraju cijenom.

Online autoosiguranje

Ono što se u virtualnom svijetu plaća kunu ili dvije, na šalteru je šest, osam ili deset kuna. Dvostruko, trostruko, pa i deseterostruko veća cijena uključuje radni angažman zaposlenika banke, vrijednost prostora, troškove pogona poslovnice... A što se sve može obaviti internetom?

U Zagrebačkoj je banci neke usluge moguće realizirati isključivo online, primjerice, obnoviti policu autoosiguranja te primiti ili platiti e-račun. Većim kamatama stimuliraju oročavanje internetom, a kunska su im plaćanja u poslovnici pet puta skuplja; deset naspram dvije kune za online kunske prijenose na račune izvan banke. Korisnicima paketa uz mjesečnu naknadu te su usluge besplatne. U Zabi se internetom može predati i zahtjev za stambeni kredit, ugovoriti stambena štednja, trgovati udjelima u fondovima i dionicama, kupovati i prodavati devize, ali i ugovoriti sastanak s bankarom u odabranoj poslovnici. Imaju 430 tisuća korisnika ove usluge. Erste banka također nudi trgovanje vrijednosnim papirima, a klijentima u tu svrhu daje mogućnost besplatnog pretraživanja i korištenja baze analiza Grupe Erste.

Povoljnija štednja

Internetom mogu provjeriti stanje u mirovinskom fondu, otvarati trajne naloge, kupovati i prodavati devize... Platne transakcije internetom naplaćuju dvije kune, u poslovnici triput više – najmanje šest kuna. Razlika je jednaka i u PBZ-u, gdje također daju stimulativni dodatak na kamatu kod online oročene štednje. Omogućili su i virtualno ugovaranje putnog, zdravstvenog, imovinskog i obveznog autoosiguranja. Klijentima koji su u poslovnici ugovorili pozajmicu isplaćuju je online bez naknade, a internetom se mogu realizirati i predodobrene brze pozajmice bez interkalarne kamate. Internetom se predaju i zahtjevi za odobrenje kreditne kartice, kupuju i prodaju devize, trguje udjelima u investicijskim fondovima bez naknade, ugovara stambena štednja uz 30% popusta na naknadu za sklapanje ugovora... U RBA transakciju internetom naplaćuju najmanje dvije kune, u poslovnici devet kuna. Njihovi klijenti također online kupuju i prodaju devize, oročavaju, trguju dionicama i udjelima u fondovima. Klijentima koji ugovore neki od paketa prepolovili su naknadu za kunska plaćanja. I Hypo omogućuje virtualnu trgovinu vrijednosnim papirima, a osobama koje do kraja godine ovako oroče depozit daju stimulativni dodatak na kamatu 0,10 posto. Kunske transakcije internetom naplaćuju 1,90 kuna, na šalteru najmanje 5,50 kuna.

I prekoračenje online

U Splitskoj banci razlika je još veća; cijena online transakcije je jedna kuna, na šalteru najmanje osam kuna. U HPB-u je naknada za online kunsko plaćanje na račun izvan banke dvije kune po transakciji, u poslovnici je najniža cijena za isti prijenos pet kuna. Studentima je u nekim paketima besplatna, a umirovljenicima povoljnija mjesečna naknada za korištenje interneta. Online je, osim plaćanja, moguće kupovati i prodavati devize, udjele u fondovima banke i druge vrijednosne papire, predati zahtjev za ugovaranje stambene štednje; ovo posljednje četiri puta jeftinije nego u banci... U OTP-u se, osim plaćanja, internetom mogu predati zahtjevi za izdavanje kartica i zahtjevi za izmjenu koeficijenta prekoračenja po tekućem računu, kupovati i prodavati devize, udjeli u fondovima te ugovoriti oročenu štednju uz kamatnu stopu uvećanu 0,10 postotnih bodova.

>> Ako vam banka povisi kamatu, možete u drugu bez troškova

Komentara 2

KG
KG002
10:09 20.12.2012.

Na šalterima su gužve jer ne znam kako očekujete od penzića da plaćaju račune internet bankarstvom? Uostalom, HEP je u pošti bez ikakve naknade, pa ne znam zašto da plaćam i kunu, ako mogu besplatno?? Opet reklama bankarskih usluga, kao da nemaju dovoljno love...

Avatar dr. Evil
dr. Evil
08:00 20.12.2012.

svašta se može ugovoriti u banci, pa i dužničko ropstvo, ipak su ovo moderna vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije