Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkriće

Šokantno: Kemoterapija može pospješiti rast tumora

\'kemoterapija1\'
Arhiva VL
07.08.2012.
u 14:39

Kemoterapija se smatra najučinkovitijim sredstvom borbe protiv raka. Međutim, najnovije američko istraživanje pokazuje da ovaj način liječenja pacijentima može pogoršati stanje.

Kemoterapija snažno djeluje na tumor, ali istodobno i na okolno zdravo tkivo. Na početku se tumor nerijetko počinje povlačiti, a onda opet počinje rasti i kasnije postaje  potpuno otporan na terapiju. Zato ponekad kemoterapija ne daje zadovoljavajuće rezultate i osoba koja se bori s malignom bolešću ne uspije joj se othrvati.

Zašto je kod živih pacijenata teško uništiti stanice raka, mnogostruko teže nego stanice tumora u laboratoriju, pitali su se mnogi znanstvenici, a oni s Fred Hutchinson Cancer Research Centera iz Seattlea došli su u svom istraživanju do potpuno neočekivanog otkrića. 

Nakon izlaganja agresivnoj terapiji zdrave stanice na koje djeluje kemoterapija luče povećanu količinu proteina WNT16B koji omogućava preživljavanje stanica raka. Tumor tako nastavlja rasti i postaje otporan na daljnje tretmane. Ono što je najšokantnije jest to da se najveće širenje malignih stanica događa upravo u stankama između dva ciklusa terapije.

– Oštećenje sasvim zdravih stanica može imati izravan utjecaj na rast tumora. Povećano lučenje WNT16B utječe na stanice raka potičući njihov rast, razmnožavanje i širenje, a što je najstrašnije, one vrlo brzu stječu otpornost na terapiju – rekao je jedan od koautora studije Peter Nelson koji dodaje da oni koji boluju od raka ne bi trebali gubiti nadu u ovaj vid liječenja.

– Istraživanjima treba ispitati kako bi antitijela, koja bi se borila protiv WNT16B, mogla pomoći uništavanju stanica tumora. Za početak ne bi bilo loše primjenjivati manje i blaže kemoterapije – kaže znanstvenik, prenosi Daily Mail.

Komentara 11

LI
liliZG
15:14 07.08.2012.

Ja sam laik , ali svaka terapija koja ti potpuno uništi vlastiti imunitet da bi nešto kakti napravila iznova je rizična................valjda se vode onom što te ne ubije ojača te.....u svakom slučaju loše.....

PK
puši kurac
16:27 07.08.2012.

šokantno? naravno da je šokantno za sve one koji čitaju jedino na WCu i to najčešće sastav praška za veš. oni koji čak i neku knjigu pročitaju e njima je manje šokantno!

PR
pRPA
15:43 07.08.2012.

smeće...još ka nisu izumili prave lijekove... naravno kad na istima, mogu do besvijesti zarađivati :P :/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije