Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ MILOSTI

Seksualno zlostavljanje na poslu dio svakodnevice

mobbing
Arhiv VL
11.08.2010.
u 16:24

O tome se rijetko javno govori, no statistike pokazuju poražavajuće rezultate - većina je žena na poslu seksualno zlostavljana.

Šokantni podaci o tome da devet od deset žena na poslu trpi neki oblik seksualne diskriminacije rezultat su studije provedene na Sveučilištu Michigan. Od uvredljivih seksističkih primjedbi do toga da im se javno predbacuje da posao ne mogu dobro obaviti jer su žene te neprilično dodirivanje muških kolega, dio je, čini se, svakodnevice većine zaposlenih žena.

Osim što je svaki od ovih oblika ponašanja i te kako stresan za ženu, ono što posebno zabrinjava su podaci da 10 posto zaposlenica u karijeri dobije ponudu za promaknuće "ako seksualno surađuju s nadređenim".

Od ostalih se uvredljivih komentara u istraživanju spominju uvrede na račun izgleda kao i seksistički komentari na račun njihova seksualnog života.

Istraživači tvrde da ovakvo ponašanje koje žene trpe "vodi do negativnih osobnih i profesionalnih rezultata".

– Uznemiravanje ove vrste stvara neprijateljsko okruženje koje žene dovodi u problematičnu situaciju – piše u navedenom istraživanju gdje je među ostalim zaključeno da je česti krajnji ishod "romantičnih" ponuda tog tipa da žena ostane bez posla.

Također je otkriveno da žrtve ovakvog zlostavljanja slabije prolaze na poslu te češće obolijevaju.

Komentara 7

ST
stargate
17:52 11.08.2010.

Seksualno zlostavljane u mogim kulturnim i civiliziranim zemljama je strogo kaznjivo,to jest gubljene radnog mjesta pa makar tko on bio i konacno drasticna novcana kazna.Ali ima i situacija gdje postoji seks na obustranu zadovoljstvo,recimo sekretarica sa minicom samo ispog guze svaki dan slaze i prekapa papire bas u doljnjoj ladici.Tko tu koga zlostavlja?

OB
-obrisani-
17:57 11.08.2010.

\"To je nama naša borba dala, qurtza za maršala.\" Životinjski primitivizam, kao vlast nad zemljom jest i vlast nad maternicom. Proklet da je komunizam u bilo kojem obliku za vijeke vjekova! Jer prije niti na papiru nisu mogao postaviti tužbu,bu, kamoli da bi u kaznenom zakonu nešto takvo bilo kažnjivo... Al pobunit će se žene, prave žene. A tak i treba.

TO
tonio111
10:23 12.08.2010.

Samoborka svaka ti čast www.sutra.hr

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije