Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAČANJE IMUNITETA

S porastom temperatura povećat će se broj virusnih infekcija

'temperatura, toplomjer, mjerenje temperature, bolest, visoka temperatura'
'Photoshop'
16.02.2012.
u 07:23

Za zimska razdoblja najtipičnije su kapljične infekcije respiratornog sustava, hunjavice, prehlade, virusne infekcije, grlobolje te bronhitis

Hladniji dani, osim snježnih radosti, za roditelje znače i potencijalno povećan broj oboljenja, posebno među mališanima koji borave u jaslicama, vrtićima ili školama. Loša vijest je da će se sa zatopljenjem bolesti još više razbuktati.

– Najtipičnije za zimska razdoblja su kapljične infekcije respiratornog sustava, hunjavice, prehlade, virusne infekcije, grlobolje te bronhitis. A kod jako male djece može se javiti bronhiolitis koji se može razviti u ozbiljno stanje –objašnjava dr. Greta Gunek iz Poliklinike za dječje bolesti Helena te upozorava roditelje dojenčadi da, primijete li da se stanje njihova djeteta pogoršava, odnosno da se infekcija s punim nosićem i temperaturom razvija u otežano disanje, da dijete od kašlja teško dolazi do zraka ili da je u licu plavkasto, obvezno se jave na hitnu.

Dojenje pomaže

Kada je pak opće stanje djeteta dobro i tjelesna temperatura padne, treba voditi računa o tome da dijete unosi u organizam dovoljno tekućine, a ako majka još uvijek doji, povećati broj podoja.

– Majčino mlijeko sadrži antitijela i druge zaštitne elemente koji pomažu u sprečavanju zaraza beba i djece. Dojenje je bitna komponenta zaštite djece od virusa H1N1. Ako majka ili dijete obole od gripe ili se samo sumnja na bolest, stručnjaci savjetuju da se nastavi s dojenjem, po potrebi čak povećati broj podoja jer kod eventualnih želučanih tegoba majčino mlijeko štiti od dehidracije. Virus se ne prenosi majčinim mlijekom, a nastavak dojenja najbolja je zaštita za dijete. Iako se beba može zaraziti virusnom infekcijom, jedinstvena zaštita koju bebi nudi majčino mlijeko može prevenirati infekciju ili ublažiti simptome kod većine beba, prenosi portal e-beba.

Jačanje imuniteta

Kod školske djeca najčešće se javljaju angine, koje se tretiraju antibioticima. Česta je naravno i pojava gripe kod koje se uglavnom savjetuje mirovanje i lijek za snižavanje temperature, no treba pratiti opće stanje kako ne bi došlo do komplikacija upalom uha ili pluća, dok su u vrtićima nezaobilazne epidemije vodenih kozica.

– Prva dva, tri dana javlja se temperatura, a nakon što ona padne, izbija osip kada ključna postaje higijena kože. Vodene kozice traju oko dva tjedna, dok kraste ne spadnu s tijela i dijete je zarazno dok postoje promjene na koži, objašnjava dr. Gunek te upozorava da, iako kozice nisu opasne, mogu se zakomplicirati upalom uha, na što treba posumnjati ako se i nakon pojave osipa pojavi visoka temperatura.

Kako bi djetetu ojačali imunitet i time izbjegli ili barem ublažili respiratorne infekcije, uvijek dobar izbor osim pravilne prehrane su i prirodni preparati koji jačaju imunološki sustav.

– Od prirodnih bi preparata spomenula ehinaceju koja je broj jedan kada je riječ o prehladi ili nekoj drugoj respiratornoj infekciji, zatim matična mliječ, probiotike te riblja ulja – savjetuje Andrea Šitum, voditeljica Centra obiteljske fitoterapije Priroda zna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije