Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dječja imovina

Roditelji spiskali svu ušteđevinu za školarinu i sinu kupili - motocikl

bankrot
Davor Puklavec/Pixsell
07.07.2010.
u 09:04

Umjesto sa 10.000, roditelji sada mogu slobodno raspolagati s najviše 1262,20 dječjih kuna mjesečno.

Poveću svotu koju je jedno maloljetno dijete lani naslijedilo nakon smrti roditelja, drugi je roditelj spiskao u rekordnom roku. Korist od nasljedstva neće imati ni školarac koji je poslije smrti daljeg srodnika postao bogatiji za nekretninu.

Roditelji su, naime, kućicu prodali, a novac je malo pomalo pojela krizna svakodnevica. Bez štednje namijenjene školovanju ostao je i tinejdžer kojem su roditelji popustili i - tim novcem kupili mu motocikl. Od takvih situacija djecu od lipnja štiti novo mišljenje Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Ono kaže da roditelji ubuduće bez suglasnosti centra za socijalnu skrb neće moći raspolagati mjesečno s više od 902,87 kuna za mališane do šest godina, 1262,20 kuna za djecu od sedam do 12 godina te s 1168,42 kune za djecu od 13 do 18 godina. Pravila su pooštrena na poticaj dječje pravobraniteljice Mile Jelavić, koja je uočila veliki prostor mogućih zloupotreba. Do lipnja su, naime, roditelji mogli mjesečno raspolagati sa čak 10.000 kuna dječje štednje, kamata ili dividende.

- U godini su mogli potrošiti 120.000 kuna dječjeg novca, što je poprilično. Neki su to napravili iz loših, sebičnih namjera, neki iz neznanja, a treći su jednostavno bili nesavjesni i ocijenili smo da bi dječju imovinu trebalo bolje zaštititi - kažu u uredu pravobraniteljice za djecu.

Ne boje se pada štednje

U bankama kažu da poslovanje prilagođavaju Obiteljskom zakonu i zaštiti imovinskih prava djece, a u Erste banci i da se ne boje kako će rigorozniji pristup roditeljskim ovlastima zaustaviti pozitivne trendove s dječjom štednjom. “U prvih pet mjeseci dječja štednja porasla je 20 posto u odnosu na kraj 2009. Takav trend očekujemo i ubuduće”, odgovaraju iz Erste banke.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar _Hedon_
_Hedon_
13:19 07.07.2010.

Trebali su djetetu kupit dionice, onda bi dijete bilo sretno, presretno, ponosno sto je od mame i tate

KR
kresimirn
11:21 07.07.2010.

jos cete mi i govoriti i zabranjivati koliko cu potrositi ??? pa ovog nigdje nema...............

DU
Deleted user
13:23 07.07.2010.

Pa samo jedan posjet logopedu košta 200 kn x4 mjeečno je 800!. A gdje je sve ostalo ??!?!?!?! A Mila ograničila na 900 kn?? I kako onda dalje? I onda nek neko veli život je lijep? MA život je preživljavanje, onda umreš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije