Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rizik za rak kože

Redovito korištenje solarija utrostručuje rizik od melanoma

solarij
Renato Branđolica
08.06.2010.
u 10:00

Nalazi znanstvenika sugeriraju i kako osobe koje tek povremeno odlaze u solarij imaju prosječno 75 posto veći rizik od melanoma nego osobe iste dobi koje nikad nisu koristile solarij.

Redoviti odlasci u solarij povezani su s trostruko većim rizikom za razvoj melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože, objavili su američki znanstvenici sa Sveučilišta u Minnesoti, prenosi www.plivazdravlje.hr.

Nalazi znanstvenika sugeriraju i kako osobe koje tek povremeno odlaze u solarij imaju prosječno 75 posto veći rizik od melanoma nego osobe iste dobi koje nikad nisu koristile solarij.

Oštećenja kože akumuliraju se godinama te je rizik za melanom usko povezan s ukupnom cjeloživotnom izloženošću ultraljubičastim zrakama.

Melanom je drugi najčešći oblik raka u dobnoj skupini između 15 i 29 godina, piše časopis Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

U mnogim zemljama već je zabranjena uporaba solarija osobama mlađima od 18 godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije