Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koristite li ih i vi

Provjerite i vi popis 18 začina blagotvornih za vaše zdravlje

začini
Arhiv VL-a
29.11.2012.
u 12:00

Koje začine najviše koristite i koristite li i začine s ovog popisa? Koji su vam začini najomiljeniji? Znate li zašto su najkorisniji?

Od starijih ćete često čuti da sve što nam treba dolazi iz prirode. I zaista, većina začina i ljekovitih biljaka ima ljekovito djelovanje, a iako ih se koristi u malim količinama, koncentracija njihovih ljekovitih supstancija djelovanjem može zamijeniti i skupe lijekove i kreme. Bilo da je riječ o egzotičnim začinima, sjemenkama ili bilju iz vaše tegle ili vrta, valja ponešto naučiti o njima, piše Huffingtonpost. 

Anis. Sjemenke anisa smiruju nadraženi želudac i bolove te smiruju kašalj i curenje iz nosa. Izvrstan je za liječenje menstrualnih simptoma, može pojačati libido, a povećava i proizvodnju mlijeka kod dojilja. Bogat je kalcijem i željezom. Okus mu je sličan onome crnog sladića.

Čičak. Njegovo sjeme najčešće se koristi za detoksikaciju organizma i u borbi protiv bakterija.

Neven. Poznata krema od nevena liječi opekotine i druge rane, a djeluje protuupalno i na smanjenje oteklina. Nevenove latice inače su pune antioksidansa flavonoida. Učinkovit je kod grlobolje, ali i problema sa želucem.

Cimet. Osim što dokazano smanjuje razinu šećera u krvi kod oboljelih od dijabetesa 2, isto djelovanje ima i na kolesterol. Izvor je vlakana, a zbog slatkastog okusa može vam poslužiti kao zaslađivač, primjerice, u kolačima.

Kim. Može spriječiti čir na želucu jer se snažno bori protiv klica i bakterija. Kao i cimet, pomaže u regulaciji šećera u krvi. Bogat je kalcijem, magnezijem i željezom.

Maslačak. U narodnoj medicini koristi se kao diuretik, a u kineskoj kod problema s jetrima, bubrezima i slezenom.

Komorač. Slatkasta biljka pomaže kod nadutosti i drugih probavnih tegoba. Posebno je dobar za "smirivanje" žgaravice.

Đumbir. Prvi je na listi "lijekova" za mučninu – kod putovanja, kemoterapija ili trudnoće. Iako još nije dovoljno istraženo, đumbir pomaže i kod artritisa i bolova u mišićima.

Ginseng. Azijski ginseng poznat je kao sredstvo koje učinkovito uklanja stres te jača imunitet, dok američki ginseng smanjenje razinu šećera u krvi, usporava rast stanica karcinoma debelog crijeva i jača imunitet.

Bosiljak. Vrsta bosiljka Sveti Bazilije izvrsna je za liječenje povišenog kolesterola. Pomaže kod infekcija gornjih dišnih puteva, astme, ali i ublažavanja stresa.

Lavanda. Umirujuće djeluje na san, a zahvaljujući antioksidansima smanjuje nadutost u trbuhu. Lavandino ulje povoljno djeluje na oticanje i može zaustaviti svrbež.

Sladić. Slatki korijen ublažava kašalj, astmu i žgaravicu. Pomaže i kod mršavljenja jer ubrzava sagorijevanje masnog tkiva i sprječava metabolički sindrom koji izaziva pretilost. Učinkovit je kod PMS-a.

Menta. Prvenstveno blagotvorno djeluje na probavni sustav, dok ulje paprene metvice ublažava simptome kod sindroma iritabilnog crijeva.

Muškatni oraščić. Rješenje je za želučane probleme i gljivice. Zahvaljujući protuupalnim svojstvima pomaže kod problema s kožom.

Origano. Isto kao i muškatni oraščić ima antibakterijsko i antifungalno svojstvo. Učinkovit je kod vaginalnih infekcija i onih koje se prenose hranom.

Ružmarin. Antioksidansi iz ovog začina popularnog pri spravljanju gradela dobro djeluju na upale grla. Ružmarin potiče i proizvodnju acetilkolina koji potiče pamćenje.

Timijan. Sprečava starenje stanica organizma zahvaljujući antioksidansima. Može čak spriječiti oštećenje stanica i širenje karcinoma te raznih upala.

Šafran. Iako se ponekad spominje kao afrodizijak, za to nema dokaza. No zna se da ublažava simptome PMS-a i pomaže kod blage depresije. Pomaže i kod blagih oblika astme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije