Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobra i loša vijest

Prestanite pušiti do 30. inače gubite čak 10 godina života!

Cigarete
27.10.2012.
u 15:06

Iako je istraživanje utvrdilo da je pušenje opasnije nego se smatralo, dobra je vijest da nije kasno prestati do 30. ili 40 godine

Izgleda kako je pušenje mnogo štetnije negoli se dosad mislilo. No, uz lošu vijest ide i jedna dobra. Prestanak pušenja odnosi mnogo više blagodati.

Istraživanje koje su proveli  znanstvenici sa sveučilišta u Oxfordu  na 1,3 milijuna žena utvrdilo je da žene koje prestanu pušiti do 30. godine života gotovo u potpunosti umanjuju štetu koja je nastala tijekom godina pušenja odnosno, mogu izbjeći čak 97 posto zdravstvenih tegoba koje se povezuju tom štetnom navikom, piše The Independent

Čak i ako prestanete pušiti tek u 40. godini života, bit ćete sigurni da ćete izbjeći 90 posto zdravstvenih rizika. 

One žene koje se i ovaj put ogluše na upozorenja i nastave pušiti do srednje dobi gotovo sigurno će si time oduzeti čak deset godina života, neumoljive su brojke. 

Istraživanje je objavljeno povodom stogodišnjice rođenja Sir Richarda Dolla, liječnika koji je prvi, zajedno sa svojim kolegom Austinom Bradfordom Hillom, povezao pušenje s oboljenjem od raka i to još davnih 1950-tih godina. U to doba u V. Britaniji  pušila su četiri od pet muškaraca i dvijod pet žena. 

Liječnici upozoravaju da i muškarci koji puše ovo istraživanje prime na znanje jer rizici ni njih ne zaobilaze. 

Komentara 7

RU
ruuddude
12:34 28.10.2012.

a jeb...nog života se gubi, kvaliteta mu je baš za plakat što će se skratiti :) daj dvije šteke :)

LP
Lebron Petrovic
18:32 28.10.2012.

Ajde barem ću manje potrošit na cigare !

OB
-obrisani-
16:40 27.10.2012.

Nema tih cigareta što mogu skratiti život više od naših vlada i gospodarstva..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije