Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rizik

Prekovremeni sati drastično povećavaju rizik od srčanog udara

doktor
Arhivska fotografija
12.05.2010.
u 15:00

Najviše su na udaru oni koji rade dodatna tri i četiri sata, dok samo jedan ili dva sata prekovremenog rada nema nikakav učinak na zdravlje.

Prekovremeni sati provedeni na poslu dramatično povećavaju rizik od srčanog udara, za čak 60 posto. Ljudi koji redovito rade prekovremeno, smjene duže od sedam sati dnevno, češće obolijevaju od srčanih bolesti, angine pectoris i u većoj su opasnosti od srčanog udara. Najviše su na udaru oni koji rade dodatna tri i četiri sata, dok samo jedan ili dva sata prekovremenog rada nema nikakav učinak na zdravlje. Pokazala je to studija na 6000 Britanaca u dobi između 39 i 61 godine. Voditeljica istraživanja Marianna Virtanen iz Finske rekla je da se ovaj dramatičan porast rizika ne može objasniti pušenjem, prekomjernom težinom i visokim kolesterolom.

- Ipak, potrebna su dodatna istraživanja kako bismo bili sigurni da upravo prekovremeni rad uzrokuje srčane bolesti - dodala je. Kaže da su mogući uzroci srčanih bolesti i nedijagnosticirani visoki tlak, stres, anksioznost ili depresija. Također, češći je slučaj da zaposlenici koji rade prekovremeno na posao dolaze bolesni, kažu istraživači. U većem su riziku i oni koji premalo spavaju te nemaju dovoljno vremena da se odmore nakon posla.

Liječnici bi u svakom slučaju trebali obratiti pažnju na to koliko dugo pacijenti rade i bolje ih pregledati te ispitati o simptomima kao što je bol u prsima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije