Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Više od amaterizma

Porečki ''mrkovci'' u pohodu dobre volje na daskama koje život znače

TV serije
27.10.2011.
u 18:23

Samouki glumci iz Poreča i okolice pod budnim okom ''velike mame'’ Katje Restović i uz podršku predavača Edvina Liverića i Roberta Kurbaše s prvim jesenskim danima krenuli su u nove projekte te pripremaju božićni dar svome gradu

Među 60 državnih i privatnih kazališta, koliko ih je ove godine sudjelovalo u projektu Europska noć kazališta (European theatre night), manifestaciji posvećenoj scenskim i izvedbenim umjetnostima, Hrvatsku ove godine predstavlja Poreč. Iako ga svi povezuju s turističkim rekordima, Poreč živi zavidno bogat i plodan kulturni život, a manje je poznato da ima i svoj vrlo uspješan glumački ansambl. Da je kazalište više od mjesta susreta, dijaloga i novih spoznaja, pokazuje i nesvakidašnji uspjeh Teatra Mrki, porečkoga glumačkog ansambla. 

Daske za sve, od 7 do 77 godina

Što imaju zajedničko ugostitelji, električari i povjesničari? Pomorci i studenti? Ugostitelji i školarci? Arhitekti i školarci... moglo bi se nabrojiti puno toga, no osim ljubavi prema gradu u kojem žive – veže ih i ljubav prema daskama koje život znače. Sve njih odreda, od 7 do 77 godina – Luku Bosanaca, Anu Božac, Patricka Darrera (inače najmlađeg člana ansambla), Svena Đulu Tomca, Slavicu i Viktora Ezgetu, Jakova i Jasnu Grgić, Daliborku Škofić, Žitomira Klaričića, Franka Kleinerta, Alenku Korelić Lučić, Damira Miloša, Azzeglia Picca, Anamariju Tubaković, Kristinu Hristovu, Glen Stelko, Shery Sabor, Gordana Gregurovića, Valentinu Gašparini, Ivana Tripara, Fedoru Matejčić, Stefaniju Hasimi, Ivana Radina, Asju Prašljević i Nenada Sinčića dušom i tijelom veže pozitivna energija, dobra volja i ljubav prema učenju i glumi – projekt glumačkog studija Teatra Mrki. Mrkovci, kako se kolokvijalno zovu, daleko su od amaterske družine koja, reklo bi se, ‘'pomalo glumata'’. Iza njih je  – od ožujka prošle godine kada su i službeno osnovani – zavidan broj predstava, snimanja spotova, pa čak i gostovanja.

Probijanje leda predstavom ''Na brzaka''

Predstava ‘'Na brzaka'’, kojom su probili led i osvojili srca publike u svom gradu u režiji Katje Restović, prvi je zajednički uradak kojim su mrkovci osvojili Zlatni zub, četvrti festival smijeha i komedije. Samouki glumci iz Poreča i okolice pod budnim okom '‘velike mame'’ Katje i uz podršku predavača Edvina Liverića i Roberta Kurbaše s prvim jesenski danima krenuli su u nove projekte. Osim što uče i vježbaju, završili su radionicu stap-tap dancea koju je vodila Elena Brumini, a pripremaju se i za učenje umjetničkog mačevanja koje je, objašnjava ravnateljica i potpisnica dosadašnjih "mrkovskih" uradaka Katja Restović, iznimno vizualno atraktivna vještina, a uči se i na Akademiji dramskih umjetnosti, te su završili snimanje glazbenog spota za pjesmu ‘'Zaplešimo u raj'’ Gorana Rukavine. Tema su četrdesete  godine što su "mrkovci", koji su se potpuno uživjeli u uloge jedne burne noći s puno dima, glazbe, plesa i strasti, iskoristili i kao motiv za kratki film o svojoj glumačkoj družini.

''Uzele'' ih prohibicijske godine

Dok se pripremaju za radionice scenskog govora i dikcije, ponavljaju gradivo svog prvijenca ‘'Na brzaka'’ s kojim će na malu turneju po Istri. A da bi sve bilo u tempu ‘'velike mame'’, paralelno vježbaju i za novu predstavu. Riječ je o adaptaciji predstave "Kraljevna na zrnu graška“ Hansa Christiana Andersena koju je pripremila Katja Restović, glazbu osmislio Zoran Trubić, scenografiju potpisuje Ivan Dobran, a kostimografija je povjerena vrsnoj Kristini Nefat iz Pule čija će mašta bez granica bajku prevesti u 21. stoljeće. Dizajn i fotografije povjereni su Ani Sever. Premijera ‘'Kraljevne na zrnu graška'’ planirana je pred kraj adventa kao doprinos "mrkovaca" božićnom duhu u gradu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije