Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sezona vitamina C

Pet zdravstvenih problema koje može "izliječiti" limunov sok

limun
Arhiva
19.10.2012.
u 13:07

Kad vam život podmetne limun, napravite od njega limunadu, slavna je američka narodna mudrost...

Pita od limuna, piletina u umaku od limuna ili limunada? Ovo posljednje vjerojatno će vam najbolje pomoći u jačanju imuniteta, učinkovitijoj borbi protiv prehlada, ali i borbi s nekim kroničnim bolestima. Mnogi ga nazivaju i jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, ponajprije zbog velike količine vitamina C, ali i ostalih nutrijenata poput bioflavonoida, pektina, folne kiseline, vitamina A, B1, B6, kalija, kalcija, magnezija, fosfora, mangana...

Ako niste skloni konzumiranju limunova soka jer smatrate da omekšava i oštećuje caklinu, pokušajte s ovim trikom. Kada popijete limunadu, usta isperite običnom vodom pa pričekajte 30 minuta, a zatim operite zube pastom i četkicom.

Ovo je pet problema koje možete riješiti limunom u "domaćoj radinosti".

1. Bubrežni kamenci. Nastaju kada urin sadrži previše soli, a nedovoljno ostalih supstancija poput citrata. Kako limunov sok sadrži limunsku kiselinu (oko osam posto) najbolje je za bolju filtraciju bubrega dnevno popiti pola šalice cijeđenog soka limuna razrijeđenog u sedam šalica vode. Zasladiti ga možete umjetnim sladilima te piti svaki dan. Osim toga, trebali biste smanjiti unos soli te jesti manje porcije mesa i ribe i piti dovoljno tekućine.

2. Artritis. Mokraćna se kiselina u većini tkiva, pa tako i u zglobovima, kristalizira u više od 95 posto slučajeva kao natrijev urat što uzrokuje artritis. Da bi se olakšala bol, ukočenost i stalne upale, sok od limuna može biti vrlo koristan. Iscijedite sok od pola limuna u čaši vode te popijte prije doručka. Pijte još jednu čašu razrijeđenog limunova soka prije ručka, večere i prije odlaska na spavanje.

3. Zatvor. Može biti prouzročen brojnim čimbenicima, uključujući neuzimanje dovoljno tekućine, vlakana ili uzimanje previše mliječnih proizvoda. Za liječenje zatvora limunovim sokom izmiješajte žličicu soka s čašom tople vode. Umiješajte žličicu meda i pijte svaki dan.

4. Osjetljiv želudac. Pojeli ste obilan obrok, ali vašem želucu to baš nije po volji. Muči li vas žgaravica, podrigivanje i nadutost, trebali biste uzeti nešto što će pomoći probavi, a to su kiseline u limunovu soku. Pomiješajte sok od pola limuna i pola čajne žličice sode bikarbone u čaši vode.

5. Grlobolja. Limunska kiselina i vitamin C iz soka daje limunu antibakterijska svojstva što pomaže ublažavanju upale. Limunov sok također jača imunološki sustav. Sljedeći put kad osjetite nadraženo grlo, pokušajte si olakšati muke i protjerati viruse – limunadom. Iscijedite sok od limuna u šalicu. Napunite je toplom vodom i dobro promiješajte. Ispirite grlo razrijeđenim sokom od limuna nekoliko puta tijekom dana.

 

Komentara 3

PE
peugeot
16:01 19.10.2012.

100% tacno!

OB
-obrisani-
18:18 19.10.2012.

Limun treba cijeli pojesti, a ne samo cijediti sok! I jasno, mora biti iz ekološkog uzgoja jer su svi ostali kancerogeni.

FO
FONZA
16:26 20.10.2012.

ovo je lijek a ne neke tablete i antibiotici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije