Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
party izvještaj

Party koji ne prestaje: Pogledajte kako se tulumari na Zrću

'04.07.2013.,  Novalja - After beach party u klubu Aquarius na Zrcu. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL'
Foto: 'Boris Scitar/Vecernji list/PIXSE'
1/20
07.07.2013.
u 17:00

S glasovite plaže vraćaju se tek ujutro, a prijepodne ih se može vidjeti kako po Novalji traže hranu – što masniju to bolju. Možda malo i "ubiju oko", a popodne opet počinje žestoko tulumarenje... I traje do sutra. A onda kreće nova runda.

Ako ste mislili da na glavnoj rivi u 10.35 ujutro neće biti onih koji u Novalju dolaze kako bi partijali na Zrću, prevarili ste se.

Oni, naime, nikada ne staju, uvjerili smo se nakon neprospavane noći koju smo proveli s tisućama Britanaca, Nijemaca i Amerikanaca želeći saznati kako se, gdje i s kim zabavljaju na hrvatskoj Ibizi. Na rivi je gužva, a sva parkirna mjesta odavno su puna. Cijelu su noć, dakle, partijali u diskotekama na šljunčanoj plaži, koja već godinama ima plavu zastavu, ali ne spavaju, već šeću gradom. Rijetki, doduše, piju kavu na terasama, ali se zato po gradu traži hrana, što masnija to bolja. U rukama su im i dalje limenke piva i boce votke, a tragove umora teško je uočiti. Na španjolskom, engleskom i njemačkom analiziraju prošlu noć, koja je završila prije dva, najviše tri sata, kada su se gradskim prijevozom vratili s najpoznatije plaže na Pagu. Dok partijaju na Zrću, pojma nemaju da u istoj noći ili danu zbog prirodne granice koja se nalazi između klubova Noa i Papaya zapravo tulumare u dvije županije, Zadarskoj i Ličko-senjskoj, te u gradu Novalji, ali i općini Kolan.

– Prokletnik – viče to jutro Rubi, 23-godišnja Španjolka kojoj je zbog "maldita" upropaštena cijela večer. Pozdravlja, noć prije upoznali smo je u Aquariusu; otkrila je da studira biologiju i da se na Zrću opušta. Upravo se s plaže vratila u Novalju.

Britanci su većinski gosti, započeo je Hideout festival u njihovoj organizaciji, a domaći na njih nemaju pritužbi.

– Svi govore kako su nepristojni i agresivni, pa smo se i mi bojali. No, ispalo je sasvim drukčije. Pristojni su, ako i budu preglasni, upozorite ih, odmah se ispričavaju. Do sada nije bilo nijednog incidenta, a što je najbitnije, odlični su potrošači – kaže konobarica malog kafića u centru.

Lokalci, od kojih su neki još lani željeli referendum protiv Zrća, protiv golotinje u gradu i beskrajnog partijanja, sada nemaju ništa protiv. Svjesni su da im je svjetski poznata plaža zapravo tvornica novca. Na Zrće dolaze baš svi – ekonomisti, pravnici, arhitekti, studenti, srednjoškolci, menadžeri, slavni... A evo kako to beskrajno tulumarenje doista izgleda.

19.00: HRPA ZGODNIH TIPOVA

After beach party traje već nekoliko sati. Na sceni se izmjenjuju DJ-evi. Glavna su pića kokteli, a litra se može kupiti i za sto kuna. Votka je omiljena žestica, a ako žele predahnuti, prebacuju se na pivo – bilo koje. Ipak, za dana postoji tajna kako što jeftinije proći na zabavi: po plaži se šeću hostese s lecima za besplatno piće kao mamac kojim se klubovi otimaju za goste. Gužva je u Aquariusu, gdje počinje nastup 40-godišnjeg DJ-a Claudea VonStrokea. Pravilo je da pravila nema: pleše se svakojako, sa stilom ili bez njega, no većina izgleda kao da pomahnitalo udara rukama po zraku ili trpi grozan grč u nogama. U kupaćim kostimima, poliveni litrama alkohola, skaču do iznemoglosti. Vrište još i jače.

– Von Stroke je sjajan. Obožavam ga – vrišti na uho 30-godišnja Marion, Francuskinja s britanskom adresom čiji je otac, kasnije nam otkriva, Poljak. Marion u arhitektonskom uredu dnevno radi 12 sati, nedavno je dobila povišicu, a smiješi joj se i premještaj u Ameriku.

– Obožavam ples, to je jedini način da se opustim. Za radnog vremena ja sam poslovna žena koja svoje obveze odrađuje u zadanom roku, ali godišnji provodim potpuno neopterećena, uz glazbu koja me podiže, bez ičega što me sputava. Hrvatska je divna, a Zrće je barem deset puta bolje od Ibize. Vjerujte, Ibizu sam već testirala – kaže. Nakon svake izgovorene rečenice isplazi jezik i vrisne toliko glasno da nadjača i zvučnike. Otkriva i da obožava votku te da je na Zrću upoznala "hrpu zgodnih tipova".

Nakon zadnje pjesme oko 20 sati Zrće se ispraznilo. Klubovi se čiste jer partijaneri odlaze na odmor, san od samo dva-tri sata. A onda nastavljaju dalje.

21.30: U CENTRU JE MIRNO

Novaljom šeću roditelji s djecom i stariji turisti. U gradu je mirno. Jedini klub u centru je Cocomo. Prvi gosti pristižu oko 23 sata, a tulum se zakuhava tek oko ponoći. – Samo se želimo zabavljati – kaže 20-godišnji Stephan, budući IT stručnjak. Pod zabavom misli na litre alkohola, elektroničku glazbu i zgodne djevojke, pa je stigao sa 400 eura samo za provod.

U kafićima je uobičajena atmosfera, raspravlja se uglavnom o ljetnim avanturama. Sat kasnije partijaneri se polako skupljaju na Zrću, no još se neko vrijeme zadržavaju izvan klubova, na plaži.

00.00: NEMA ŠANSE ZA RAZGOVOR

Gužva je već na ulazu u Nou, a u klubu koji je na samom moru vruće je. Pleše se. Ponovno. – Nisam spavala već 24 sata. Zabava se ovdje ne smije propustiti – kroz buku govori Britanka Louise. Mladi međusobno uopće ne razgovaraju, nemaju za to ni prilike. Svi su natiskani na prvom katu. Postoje klupska pravila: gosti moraju biti odjeveni, a iznošenje staklenih boca nije dopušteno.

– Zrće je zakon – vrište. Glazba je posvuda ista pa iznenađuje kako nikome ne dosadi gotovo jednolično bubnjanje iz zvučnika.

02.30: RUKE U ZRAK

Kako sati odmiču, i to u partijanju, prizori na Zrću postaju sve raskalašeniji. – Treba mi nešto. Idemo po balon – razgovaraju dvojica 29-godišnjaka. "Balon" je upravo zbog Engleza nova opasnost Zrća. Po cijeloj plaži mladi traže one koji će im balone napuniti plinom kako bi ih, barem tako opisuju, to "malo diglo". Baloni puni plina zabranjeni su u Engleskoj.

– Plin nije ništa, ali u kombinaciji s alkoholom... – doviknuo nam je mladić koji je odmah potom podigao ruke u zrak, počeo se vrtjeti u krug i zabacivši glavu unatrag nastavio plesati.

04.00: Nitko ne sjedI, čaše pune

Slike s plaže na kojoj su oni koje je alkohol posve obuzeo drukčije su od onih u prepunoj Papayi. Gužva je tolika da je nemoguće kretati se kroz klub. I nitko ne sjedi. Iako su im čaše pune, svi su trijezni, ljubazni i pristupačni.

– Završavam studij prava i obožavam zabave, što ne znači da odmah obožavam i alkohol. To nije moj način. Plešem cijele dane i noći. Ovo je moj godišnji iz snova – govori Victoria. Zabavlja se već dva dana, od kojih je ukupno spavala možda deset sati, uglavnom na plaži.

05.30: stigao red i na EU

Slično je u Aquariusu. Bez obzira na toliku količinu elektroničke glazbe, čini se da nikome nije dosta. Iako se zabavlja od 14 sati, Marcin nije umoran. Pred zoru priča o sebi, svom dečku Moricu s kojim je doputovao iz Njemačke, zabavi koja je, kaže, ovdje na Zrću neusporediva s onom u Düsseldorfu, a onda i o ulasku Hrvatske u EU.

– To je izvrsno, sada ne postoje granice i stvarno mislim da ste vi predivna zemlja – ističe Marcin.

Srdačnošću je očaran i Evan Munro, producent iz Miamija. U Hrvatskoj je prvi put, oduševljen je noćnim životom i ljudima, kako kaže, neviđene energije i pozitivne vibre.

– U Miamiju su ljudi drukčiji, ondje svi furaju taj glamurozni stil, dok su ovdje toliko opušteni da jednostavno uživate – ističe.

Jasno mu je da ima protivnika kojima smeta zabava, kako kod nas to nazivaju "Sodomom i Gomorom", ali ipak zamjećuje da je Zrće idealna destinacija jer je odvojena od centra grada i partijanje ne ometa one koji se žele odmoriti.

>>Pogledajte koje su bivše missice i top modeli zapalile Novalju!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije