Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODSVIJEST

Otkrivene tajne noćnih mora zbog kojih se budimo u panici

san
23.03.2010.
u 09:38

Pad na ispitu podjednako sanjaju oba spola i obično se povezuje s nedostatkom samopouzdanja.

Gubitak voljene osobe, čudovišta koja nas proganjaju dok bespomoćno pokušavamo pobjeći, liftovi koji nikamo ne vode – sve se ovo, među ostalim, često javlja u noćnim morama. Za neke je skoro svaki odlazak na spavanje poput proživljavanja horror filma, dok neki tvrde kako nikada nisu imali problema sa snovima.

Kako bi barem donekle pomogli osobama koje se učestalo bude u znoju i panici, znanstvenici su pokušali otkriti što se krije iza uznemirujućih snova. Prema onome što su dosad otkrili, vjeruju kako noćne more ne moraju biti direktno povezane sa stvarnim životom, ali mogu biti odraz spavačevih emocija i briga.

Pet najčešćih tema koje se provlače kroz noćne more su padanje, progon, osjećaj paraliziranosti, kašnjenje i smrt voljene osobe, zatim gubitak kose ili zuba, čak i među onima koji su premladi da bi ćelavili.

U istraživanju koje je provelo Međunarodno udruženje za proučavanje snova, otkriveno je i kako muškarci najčešće imaju noćne more povezane s nasiljem ili otkazom, dok žene u snovima proganja seksualno zlostavljanje – objavljeno je u časopisu European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience.

- Teme poput padanja, progona i paralize nisu direktno povezane sa stvarnim događajima – objašnjava jedan od istraživača dr. Michael Schredl i dodaje kako "čudovišta mogu na neki način reflektirati neki strah od određenog zadatka koji osoba koja sanja želi izbjeći".

Također je primijećeno kako gubitak kose ili zuba češće sanjaju žene, a znastvenici to povezuju sa strahom od starenja, kao i padanje, što se povezuje sa zaljubljivanjem ili prekidom ljubavnog odnosa. Pad na ispitu podjednako sanjaju oba spola i obično se povezuje s nedostatkom samopouzdanja, dok se osjećaj paralize u snu često javlja kada se osoba u vezi ne osjeća dobro.

U studiji je sudjelovalo više od dvije tisuće muškaraca i žena, od čega ih je 48 posto tvrdilo kako nikada nisu imali noćne more. Jedan od deset ispitanika je izjavio kako zastrašujuće snove ima nekoliko puta godišnje, a jedan od dvadeset se u panici budi gotovo svaku drugu noć.

Ključne riječi

Komentara 17

MA
marelica
12:24 23.03.2010.

Meni se čini da se večka upravo probudila. Još bunca.

OB
-obrisani-
13:25 23.03.2010.

Nauči hrvatski ne kaže se \"svidilo bi ti se \" nego \"svidjelo bi ti se\"

BL
bla980
16:01 23.03.2010.

svejedno mi nisi odogovorila/o na pitanje. taj dogmatski i konzervativni \"point of view\" širi negdje drugdje..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije