Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jabuka na dan...

Osam razloga zašto trebate uvrstiti jabuku u svoju prehranu...

tihomir jakovina,jabuke (1)
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
27.09.2012.
u 14:52

Ljubitelji jabuka već se krajem ljeta vesele malim ljetnim jabučicama, no pravo bogatstvo sorta dolazi s jeseni. Razlog više zašto ovo supervoće morate uvrstiti u svoju prehranu...

 

1. Sitost. Jedna jabuka ima oko 90 do 100 kalorija, a vlakna kojima je bogata omogućuju organizmu da razgrađuje ta složena vlakna dulje nego, primjerice, žitarice. Jabuka ima četiri grama vlakana, dok bi naš organizam trebao dobivati dnevno između 25 i 40 grama.

2. Linija. Zbog ursolične kiseline koja se nalazi u kori jabuke, idealne su za mršavljenje ili održavanje težine. Istraživanje na miševima pokazalo je da ona potiče trošenje masnoća, a pripomaže i gradnji mišića.

3. Disanje. Antioksidans kvercetin (koji se nalazi u kori) pomaže kod poboljšanog rada pluća i dišnog sustava. U jednoj su studiji zaključili da su žene koje jedu puno jabuka znatno smanjile rizike da njihova djeca obole od astme.

4. Prehlada. C vitamin prijeko potreban za obnovu imunološkog sustava možete namiriti i iz jabuka. U prosječnoj jabuci ima oko 8 miligrama C vitamina, a to je 14 posto čovjekovih dnevnih potreba.

5. Rak. Vlakna blagotvorno djeluju na aktivnost crijeva. U jednoj studiji francuski su znanstvenici ustvrdili da neki sastojci jabuke pomažu prevenciji raka debelog crijeva. Triterpenoid, pak, potvrđeno smanjuje rizike od raka jetre i dojke.

6. Dijabetes. Antioksidans antocijanin iz jabuka prvi je na liniji u borbi protiv dijabetesa. Inače on je zaslužan za boje u voću i povrću - crvenu, plavu i ljubičastu.

7. Kolesterol. Pektin iz jabuka povezuje se s niskim kolesterolom, odnosno sprečava njegovu apsorpciju. Tijelo potiče da ga troši, a ne pohranjuje.

8. Mozak. Jabuke mogu utjecati i na moždanu aktivnost jer potiču proizvodnju acetilkolina, koji stvara komunikaciju između živčanih stanica – zahvaljujući tome, pomažu vašem pamćenju i smanjuju šanse razvoja Alzheimerove bolesti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije