Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što morate znati

Oprez! Ovo su četiri ubojice vašeg srca

stres,ured,papiri,galama,bijes
Thinkstock
29.01.2013.
u 09:20

Da biste sačuvali srce i normalnu razinu tlaka, morate promijeniti način života. Prvo smanjite stres, primjerice stalne jurnjave na posao

Iznimno niske temperature zraka proteklog vikenda uzrokovale su pojačane tegobe u srčanih bolesnika i u osoba s visokim tlakom. Nisu se svi pacijenti držali strogih uputa liječnika o izbjegavanju hladnoće, što im je stvaralo dodatne zdravstvene probleme. Iako liječnici redovito upozoravaju na oprez, mnogi bolesnici to ignoriraju. A baš to ne smiju jer su bolesti srca vodeći uzrok smrtnosti u svijetu i u Hrvatskoj, upozorila je prim. dr. sc. Mirjana Jembrek Gostović, ravnateljica Poliklinike za bolesti srca "Srčana" u Zagrebu.

Preskakanje obroka

Unatoč boljoj educiranosti populacije i pojačanoj prevenciji, srčane bolesti ipak uzimaju svoj danak. Suvremeni način života, koji nerijetko znači dan ispunjen stresom, preskakanje obroka, konzumiranje gotovih jela s puno soli... ne ide u prilog zdravlju srca i krvožilnog sustava.

– Da biste sačuvali srce i normalnu razinu tlaka, morate promijeniti način života. Prvo smanjite stres, primjerice stalne jurnjave na posao, u automobilu pa i u slobodnom vremenu. Manje ćete se uzrujavati, pa će se smanjiti i lučenje hormona koji ubrzava rad srca i povisuje tlak (adrenalin). Tako se štede srce i krvne žile za dulji kvalitetan život – preporučuje prim. dr. Jembrek Gostović.

Također treba smanjiti unos soli u organizam! I nevidljivo soljenje kao na primjer u kruhu, mesu i juhama, znači velik unos soli u tijelo. Smanjen unos soli znači manji krvni tlak. Pretilost je opasna za srce i krvni tlak – zato smanjite kilograme. Smanjenjem tjelesne težine smanjuje se opterećenje srca i krvnih žila. Redovito kontrolirajte tjelesnu težinu.

Dozirano kretanje

Ako imate visok tlak, hodajte! To smanjuje opterećenje srca i krvnih žila. Tjelesna aktivnost najbolji je prirodni podražaj za rad srca i širenje krvnih žila. No, kretanje mora biti dozirano, po savjetu i uz kontrolu stručnjaka, kako se ne bi polučio suprotan, nepovoljan učinak na krvni tlak.

Pušenje dodatno uništava krvne žile! Vježbajte redovito, hranite se pravilno, održavajte normalnu tjelesnu težinu, prestanite pušiti, opustite se, izbjegavajte stres, kontrolirajte i liječite krvni tlak, liječite šećernu bolest, kontrolirajte i liječite povišeni kolesterol.

>>Prvi put u povijesti smrtnost od srčane bolesti u RH niža od 50%

Ključne riječi

Komentara 13

PO
Pomeja
11:51 29.01.2013.

Seks, samo seks, vodite ljubav- ne stidite se toga. I sve ce biti OK.

TR
Trempetich
12:02 29.01.2013.

Ovo je paradoks? Pa što nije život sam po sebi "ubojit" za srce? Što ne počnemo svi umirati kad se rodimo? Bogati nećemo biti svi, ali ćemo umrijeti svi. To je jedina sigurna ambicija koja će se ostvariti....a dotad...ovdje smo da se zabavimo....

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:43 29.01.2013.

Hm Po ovim preporukama cijenjenih doktora, ostaje mi samo da umrem, ničim izazvan, jer kad bi se slučajno uklopio u sve ove savjete da preživim morao bi: Dati otkaz na poslu, puno šetati oko burze rada, igrati tenis na kreditt kojeg ne mogu dobiti, jesti skupu ribu koju ne mogu kupiti, prodati automobil kojeg nemam, platiti čišćenje snijega s novcima koje nemam i naravno prestati čitate liječničke savjete, da se ne uznemiravam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije