Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije gmo

Nova hibridna rajčica ima okus koji "tjera vodu na usta"

rajčica
Pixsell
29.03.2010.
u 11:49

Iako hibridni plodovi koji daju veći usjev imaju manje okusa, to nije slučaj s ovom rajčicom, a ona bi mogla označiti kraj ere bezukusne hrane.

Rajčice koje u zadnje vrijeme kupujete vrlo su rijetko domaće i često nemaju gotovo nikakav okus, a kamoli onakav kakvog se prisjećaju roditelji ili čak bake. Rješenje za to nude - znanstvenici, koji tvrde da su pronašli način kako rajčice učiniti primamljivijima, ali i urod rajčica plodnijim.

Zbog posebne kombinacije plodova ove će rajčice, tvrde znanstvenici, "tjerati vodu na usta", a navodno bi mogle označiti kraj ere bezukusne hrane kakvu često jedemo. No, važno je napomenuti da ove rajčice nisu proizvod omražene GM tehnologije, nego tek plod znalačkog, staromodnog poznavanja vrtlarstva.

- Ovo otkriće moglo bi značajno utjecati na vrijednu industriju koja se vrti oko rajčica, kao i za agrikulturu koja treba izvući najviše iz različitih usjeva - izjavio je Zach Lippman, jedan od istraživača.

Inače, znanstvenici su do nove rajčice došli dok su pokušavali proizvesti hibridnu rajčicu, kao što se čini sa životinjama - križanjem magarca i konja dobiva se mula, koja je jača i dugovječnija nego ijedna od životinja.

Kako bi takvo znanje primijenili na rajčice, istražili su oko 5000 biljki, od kojih je svaka imala jednu mutaciju u jednom genu koji potiče razvoj određenog dijela rajčice - rast rajčice, veličina ploda, oblik lista... Stručnjaci su tako uspjeli proizvesti veći usjev rajčica, ali iako je inače kod takvog usjeva okus ploda slabiji, u ovom slučaju to nije bilo tako.

Znanstvenici namjeravaju istražiti mogu li geni povezani s hipotetskim hormonom cvjetanja povećati usjeve i poboljšati okus ostalih plodova.

Ključne riječi

Komentara 3

BO
bomba
12:29 29.03.2010.

Voće i povrće nije dobro ako od istog kad ostavimo sjemenke ne može da izraste nova biljka. To nam dokazuje da su poremečeni zakoni prirode, ili božji zakoni. križanjem magarca i konja dobiva se mula, koja je jača i dugovječnijaa nego ijedna od životinja. Mogu li se mule same razmnožavati ili uvijek moramo koristiti kobilu koja će donijeti na svijet organizam koji se ne može reproducirati. Ako znastvenici ovim tempom nastave mnoge vrste biljaka i životinja će nestati, a onda ćemo jesti mljeveni kamen kao vrhunac moderne tehnologije gdje su naš probavni sustav prilagodili kamenu i zemlji.

Avatar arcanius
arcanius
13:03 29.03.2010.

baš me zanima da li će biti onako slatka i sočna kao pravi paradajz.... i da li će, kak je BOMBA napisal, iz njena sjemena moći nići nova biljka... i da li će uopće trunuti! poznato je da Konzumovi paradajzi ne trunu...oni veliki, krvavo crveni...

VU
vulgaris
12:18 30.03.2010.

Svjetski vladari ne trebaju nadzirati puno toga. Dovoljno je pod kontrolom imati proizvodnju hrane i energije. Dok se pristup energentima relativno lako kontrolira, kod hrane nema puno izbora. Jedini način je modifikacija organizama kako ne bi producirali sjeme i na taj način se prisiljava ratare, a posljedično i ostale u lancu proizvodnje hrane da ovise šačici moćnika koji kontroliraju proizvodnju sjemena. Veliki prozvođači hrane na zapadu kao i seljačka domaćinstva više nemaju vlastitu sjemensku bazu. Nekadašnja Mezopotamija odnosno današnji Irak je kolijevka pšenice s nekoliko stotina poznatih sorti. A možda i tu treba gledati razloge za okupaciju Iraka.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije