Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Estetika i kriminal

Nisu svi plastičari stručni za svaku vrstu zahvata

operacija
VL FOTO
21.09.2011.
u 16:26

Ljepota pod svaku cijenu; Talijani i Slovenci zakonima protiv botoksiranja, a kod nas se nudi i na akciji! Obavlja li zahvat kirurg koji nije usko specijaliziran, to je ekshibicionizam, a ne medicina, te je učinak upitan.

Popularnost estetskih zahvata odavno se iz ordinacija plastičnih kirurga preselila u kozmetičke salone, pa čak i u privatne kupaonice, u “uradi sam” pothvate pred ogledalima. Estetskim zahvatima danas se bave svi odreda, od promotora kozmetike do kozmetičarki, dermatologa...  Pritom se zaboravlja ono najvažnije – da oni koji rade u području estetike moraju biti stručnjaci, i to vrlo usko specijalizirani. 

Javno o ‘fušeraju’  

U slučajevima kada nije tako, rizik kojem se oni željni vječne mladosti i ljepote izlažu nevjerojatno je velik. I dok se kod nas još uvijek ispod glasa govori o ovim problemima, talijanski su plastičari pokrenuli inicijativu za pravodobnu edukaciju svih koji razmišljaju o estetskim zahvatima ili koji su se njima podvrgnuli, kako bi skrenuli pozornost na rizike ilegalnih zahvata. Naime, Talijani su poprilično česti posjetitelji ordinacija za estetsku kirurgiju te njeguju kult mladosti, a većina noviteta iz svijeta estetske kozmetike dolazi upravo iz njihove zemlje.  No, i ondje je estetika vrlo često prije zdravlja pa tako i pogreške koje prate ovakve zahvate.

 I susjedi Slovenci otvorili su oči, štoviše, čak se u njihovu parlamentu ovih dana raspravlja o tome da se zahvati poput ubrizgavanja botoksa zakonski zabrane svuda osim u ordinacijama plastičnih kirurga. Dr. Miroslav Kinčl iz Poliklinike Babel upozorava na pošast ilegalnog ubrizgavanja botoksa kod nas.

 – Nijedna kozmetičarka ne može legalno imati botoks u svome salonu jer je riječ o otrovu koji se kupuje samo uz licenciju. Ako ga ima i klijenticama nudi tretmane, onda je to kineski plagijat botoksa, odnosno botulina, i vrlo je vjerojatno došao preko Srbije. Pouzdano znam da je u toj zemlji proteklih tjedana provedeno nekoliko akcija oduzimanja preparata koji se ilegalno drže i ubrizgavaju. Njegovi su učinci podjednako upitni kao i znanje kozmetičara o primjeni takvih preparata. Šteta je neprocjenjiva i nesaglediva, od pogrešne doze, načina primjene pa do infekcija koje se mogu dogoditi.

 Kod botoksa nema pravila 

Kod primjene botoksa sva je odgovornost na liječniku, a najvažnije je doziranje, koje je individualno i različito za svakog pacijenta – objašnjava dr. Kinčl.  Desetak dana prolazi od probne aplikacije do zahvata, a takvu proceduru ne poštuje nijedan salon. Ni svi plastičari ne mogu obavljati svaki zahvat, što je također vrlo česta pojava kod nas. 

– Specijalist otorinolaringologije ne može kvalitetno obaviti zahvat na dojci jer to nije njegova struka – osim ako nije specijalizirao i plastičnu kirurgiju, što je rijetkost. Licenciranje i verifikacija prvi je korak ka kvalitetnom radu, a sve ostalo je fušarenje, više ili manje kvalitetno, ali – fušarenje – smatra dr. Kinčl.

Komentara 1

OB
-obrisani-
15:33 25.09.2011.

http://www.the-west.net/ za zve ljubitelje online igre i westerna .Javi se u okrug HRVATSKA grad CROTOWN misliš da možeš bit Wyatt Earp

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije