Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
može se pobijediti

Nije bauk: Ovo je osam najčešćih mitova o stresu

Trcanje
Fotolia
19.04.2013.
u 09:00

Znate li da alkohol ne "pobjeđuje" stres već ga pojačava? Ili da čir na želucu nema nikakve veze sa stresom?

* Stres može motivirati. Često čujemo da stres može biti dobar motivator jer će probuditi našu želju da prevladamo teškoće ma koliko god one bile velike. Međutim, je li stres u tim situacijama stvarno poželjan? Andrew Bernstein, autor knjihe The Myth of Stress piše da su stimulacija i angažman poput postavljanja novih ciljeva ili traženja novih projekata zapravo stvari koje nas motiviraju. Također smatra da je stres vrtlog negativnih emocija koje se nalaze iznad stimulacije i rada.

* Nema simptoma, onda nema ni stresa. Nije istina. Možda ne pušite kao Turčin, ne prejedate se i nemate problema sa spavanjem, no to ne znači da stres ne utječe na vas. Kronični stres povezan je s razvojem mnogih bolesti poput raka i bolesti srca koje se ne manifestiraju odmah, stoga nije čudno da osobe koje nemaju očiglednih simptoma da su pod stresom odjednom dožive srčani ili moždani udar. Isto tako, stres može dovesti do povećanja nivoa kolesterola, ali i razvoja dijabetesa čiji simptomi nisu vidljivi \"na prvu\".

* Od živciranja se dobiva čir na želucu. Većinu čireva izaziva želučana bakterija koja je uzrok upala u trbuhu i crijevima, a ne stres. On može jedino povećati razinu želučane kiseline koja razvija želučane probleme.

* Alkohol \"oslobađa\" stresa. Upravo suprotno. Nekoliko pića zapravo će potaknuti lučenje hormona kortizola, hormona stresa. Istraživanje sveučilišta u Chicagu otkrilo je da se alkohol i bijes međusobno potpomažu. Okrećemo se \"opijanju\" kako bi umanjili stres, a stres zauzvart umanjuje djelovanje alkohola.

* Negativni događaji uzrokuju stres. Da, to je točno, no isto tako je točno i da pozitivni događaju mogu izazvati još veći stres. Sam događaj zapravo nije bitan koliko emotivna reakcija na njega. Zapravo, sve što utječe na nas i aktivira u nama jake pozitivne ili negativne emocije može dovesti do stresa.

* Simptomi stresa su kod svih isti. Stres se manifestira kroz razne fizičke i psihičke simptome. Netko će imati problema s probavom, drugi će imati neke druge probleme. No prije svega važno je prepoznati simptome stresa kako bi točno znali kako da s njima izađete na kraj.

* Stres i nervoza su jedno te isto. Akutni ili kronični stres razlikuje se od \"obične\" nervoze. Razlika je u tome što se stres uglavnom javlja uslijed situacija koje nas pobuđuju i čine još više uzbuđenima, dok nervozu karakteriziraju strah i nelagoda koji se ponekad javljaju bez osobitog razloga.

* Stres se ne može izbjeći. Možda ne možemo spriječiti situacije koje nam prouzrokuju stres, ali možemo kontrolirati našu reakciju na njih. Važno je biti svjestan situacija koje su potencijalni okidači stresa, stoga se lakše možete prilagoditi na potencijalne probleme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije