Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upadanje u depresiju

Nemojte si to raditi pred blagdane: Dijeta je kao odricanje od droge

'dijeta glad - za il.'
Arhiva VL
19.12.2012.
u 13:05

Nagle promjene u načinu prehrane mogu uzrokovati nagle promjene kemijskih supstancija u mozgu

Držanje dijete izaziva učinak sličan odvikavanju od droge. Točnije, odricanje od visokokaloričnih namirnica uzrokuje kemijske promjene u mozgu koje nas mogu učiniti osjetljivijima nego što zaista jesmo.

Znanstvenici sa sveučilišta u Montrealu radili su šestotjedno istraživanje na miševima čiji je mozak sličan ljudskom te otkrili da se neurokemija razlikuje kod životinjica koje su stavljene na dijetu i  koje su se hranile nezdravo za razliku od onih koje su se hranile zdravo.

– Kemijski sastav mozga koji se mijenja s prehranom povezan je s depresijom. Promjena prehrane potom uzrokuje veću osjetljivost na stresne situacije – smatra voditeljica studije Stephanie Fulton.

Dok je jedna grupa bila na dijeti sa 11 posto masnoća, drugu su skupinu miševa stavili na visokokaloričnu prehranu s čak 58 posto masti što je uzrokovalo povećanje opsega struka za 11 posto iako to još nije bila pretilost.

Prehrana bogata masnoćama aktivira veće lučenje hormona dopamina zaslužnog za dobro raspoloženje, ali i hormone stresa zaslužne za anksiozno ponašanje, primjerice izbjegavanje otvorenog prostora što je primijećeno kod miševa. Geni koji su uključeni u proizvodnju dopamina kontroliraju molekule koje su se aktivirale u mozgu miševa koji su jeli visokokaloričnu hranu te su ti miševi imali veću razinu kortikosteroida, hormona koji je povezan sa stresom. Promjene u načinu prehrane mogu izazvati promjene u lučenju kemikalija koje se povezuju s depresijom, a mogu izazvati simptome kao kod prestanka uzimanja droge i povećanu osjetljivost na stresne situacije. To može dovesti do naglašenih ciklusa prejedanja i gladovanja.

– Ovo objašnjava oboje, depresiju i negativno ponašanje – objašnjava Fulton.

– Zanimljivo je da se te promjene događaju prije pretilosti. Ova otkrića izazivaju naše razumijevanje povezanosti između prehrane, tijela i uma – zaključuje Fulton, prenosi Daily Mail

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije