Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne skupocjeno

Ne kupujte skupe, nego posebne darove za krizmu

krizma
Foto: Arhiv VL-a
1/6
17.04.2010.
u 08:31

Darovi koji koštaju nekoliko tisuća kuna ruše temeljne vrijednosti primljenih sakramenata.

Iako je biti kum ili kuma djeci koja se firmaju oduvijek bila počast, jer se obično za tu funkciju odabiralo bliske osobe koje roditelji poštuju, u zadnje vrijeme mnogi zaziru od kumstva. Naime, umjesto promoviranja kršćanskih vrijednosti zbog kojih dijete i prima svete sakramente, i Prva pričest i Firmanje su postali opterećenje onima od kojih se očekuju skupi pokloni koji nemaju apsolutno nikakve veze s primanjem, riječima crkve – Duha Svetoga.

 - Kada mi se krizmalo dijete od sestrične kupila sam joj kompletić koji joj se vidno svidio, no svi ostali su donijeli koverte sa po 100 eura zbog čega je moj poklon izgledao bijedno – razočarano priča Marijana pravnica iz Zagreba.

Pred osobama odabranim za kumove još je ‘teži’ zadatak, posebno financijski.

- U trenutku kad su supruga prijatelji pitali da bude firmani kum njihovoj kćeri nismo previše razmišljali o poklonima. No, par mjeseci prije firme, počelo se naveliko pričati o poklonima koje će Nikolina dobiti a nijedan jeftiniji od 300 eura. I od nas očekivalo nešto slično – također s mukom se prisjeća učiteljica Jelena dodavši kako su na kraju pod pritiscima popustili i kupili laptop zbog čega su morali ući u minus na računu.

No, problem nije samo u pretjeranim očekivanjima i narušavanju odnosa već i pogrešnoj poruci koja se šalje djeci.

- Sakramenti imaju svoje značenje, koje nije u području materijalnih vrijednosti. Ako su roditelji odlučili svoje dijete odgajati u kršćanskom duhu, važno je voditi računa i o tome da sakramenti zadrže svoj smisao – smatra socijalni pedagoginja Alma Rovis Brandić te dodaje kako se ‘skupim poklonima, međusobnim nadmetanjima u tome tko će kupiti ili dobiti više, skuplje i modernije, skreće fokus s bitnog na nebitno.

Ipak, u ‘moru’ komercijalnih nadmetanja moguće je susresti i roditelje kojima je najprikladniji dar Biblija ili pak nešto primjereno i djetetu potrebno u dogovoru s kumovima.

- Možda bi danas bilo mudro uskladiti se s vremenom krize i vratiti se skromnijim obiteljskim proslavama i simboličnim poklonima. – zaključila je na kraju Rovis Brandić.

Ključne riječi

Komentara 1

IN
ivanjska.noc
00:55 18.04.2010.

Djeca se ne \'\'firmaju\'\', nego krizmaju. Osim ako ovo nije neko petparačko lokalno glasilo, a ne nacionalni dnevnik u kojem se piše na standardnom hrvatskom jeziku. Poklon je poklon, a dar je dar. Večernji list se sve više srozava vidim...im... Mogli biste i \'\'dečko\'\' dana promijeniti u momak dana. Po kojoj to logici odjednom cijela Hrvatska mora govoriti zagrebačkim dijalektom? Ili ćete i momačku večer preinačiti u dečkijačku večer, a momčad u dečkčad? Prestrašno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije