Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZORENJE

Ne kupovati boje za jaja koje sadrže E128 !

pisanice
Arhiva
03.04.2010.
u 10:57

Pri kupovanju umjetnih boja nije zgoreg znati da je su one koktel aditiva i premda su dozvoljeni u hrani, mogu uzrokovati alergijske reakcije kod ranjivijih skupina.

Načini bojanja i ukrašavanja jaja vrlo su različiti, neki su postali prava umjetnost. Puno je prirodnih tehnika bojenja jaja - s ljuskama luka, peršinom, ciklom... No uvelike se pisanice ukrašavaju umjetnim bojama. A pri kupovanju umjetnih boja nije zgoreg znati da je su one koktel aditiva i premda su dozvoljeni u hrani, mogu uzrokovati alergijske reakcije kod ranjivijih skupina.

 - Treba biti oprezan i ne kupovati proizvode koji sadrže boje E128 , što je Europska agencija za sigurnost prehrambenih proizvoda (EFSA)  zabranila uporabu tog bojila - upozorava slovenske potrošače tamošnji Savez potrošača.

Oni su pregledali boje za jaja na tržištu i među uzorcima našli i onih koje sadrže azo bojila E 102, E 104, E 110, E 122, E 124 i E 129.  Ta su bojila zabranjena u hrani za djecu do tri godine starosti. Istraživanje među djecom u dobi do devet godina u Velikoj Britaniji prethodno je potvrdilo uzročnu vezu između potrošnje azo-boja i hiperaktivnosti djece, zato je BEUC (Europska potrošačka organizacija) pozvalo EK da zabrani uporabu šest kontroverznih boja. Britanska je agencija za sigurnost hrane (FSA) pozvala proizvođače da ne upotrebljavaju ta bojila u hrani.

- Savjetujemo da radije ne  kupujete hranu koaj sadrži azo-bojila, posebice ako imate malu djecu - poziva Zveza Potrošnikov.

Pri bojanju dio boje nerijetko prođe i ispod ljuske, pa je te dijelove najbolje odrezati.  Najbolje je, dakako, pisanice ukrastiti prirodnim bojilima. Uskrsna košarica s jajima na stolu svakako je lijep prizor, ali zbog mikrobiološke ispravnosti jaja ne bi tamo trebala ostati dugo. U roku od dva sata nakon kuhanja pohranite ih u hladnjak, a iskoristite ih u roku od sedam dana, što je jedini način da se izbjegne opasnost od želučanih problema. Tvrdo kuhana jaja brže se pokvare od svježih jer na ljuski više nema ovojnice koja štiti jaje od prodora štetnih bakterija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije