Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Knjiga žalbi

Ne date li kupcu da se žali, kazne i 100.000 kuna!

'zivot-08.07.2009.,Split,Hrvatska-Sezonska snizenja primamljuju mnoge splicane da barem provire kroz izlog  Photo:Ivana Ivanovic/Vecernji list'
'Ivana Ivanovic/PIXSELL
17.12.2012.
u 22:16

Prigovor uputite pismenim putem kako biste ostavili jasan trag, savjetuju u Inspektoratu

Ne omogući li trgovac kupcu pravo na žalbu, to ga može stajati i 100.000 kuna! Trgovinu obuće to je mimoišlo samo zato što 29-godišnja M. P. nije bila dovoljno osvetoljubiva.

Vidljiva obavijest

– Iako je uz cipele koje sam odabrala stajala niža cijena, prodavačica mi ih je htjela naplatiti 20% skuplje, tvrdeći da kasa pokazuje višu cijenu. Zatražila sam mail na koji mogu napisati prigovor, ona je nešto petljala, nije znala, počela je usluživati druge kupce i na kraju sam se poklopila ušima i izašla – kaže M. P., iako je svaki trgovac dužan potrošačima omogućiti podnošenje pisanih prigovora, u prodajnom prostoru ili putem pošte, telefaksa ili elektroničke pošte – i odgovoriti na njih u roku od 15 dana, propisuje Zakon o zaštiti potrošača. Obavijest o tome mora biti vidljiva u prodajnom prostoru, a pisanu evidenciju prigovora potrošača mora čuvati najmanje godinu dana.

– Ne omoguće li to trgovci potrošačima, gospodarski inspektor može donijeti prekršajni nalog ili podnijeti prijavu Prekršajnom sudu protiv trgovca – upozoravaju u Državnom inspektoratu. Prekršaj je i ne odgovori li trgovac potrošaču u roku od 15 dana. Kazna za pravnu osobu je od 10.000 do 100.000 kn, za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 10.000 do 15.000 kn, a za fizičku osobu od 5000 do 15.000 kn. Gospodarski inspektori DIRH-a su od 1. siječnja do 20. studenoga 2012. utvrdili 397 prekršaja koji se odnose na pisane prigovore, te podnijeli optužne prijedloge ili donijeli prekršajni nalog.

– Savjetujemo potrošačima da izbjegavaju telefonsku ili usmenu komunikaciju. Prigovor uputite pisanim putem kako biste ostavili trag – savjetuju u Inspektoratu.

Knjiga žalbi

U djelatnostima ugostiteljstva i turizma, pak, obavezno je vođenje knjige žalbi. Te su obveze propisane Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti i Pravilnikom o obliku, sadržaju i načinu vođenja knjige žalbi. Ugostitelj je dužan u roku od pet dana svaki prigovor dostaviti Državnom inspektoratu, te u roku od 15 dana na njega i odgovoriti. Kupac tj. korisnik usluge dužan je potpisati prigovor, navesti datum i svoju punu adresu. Knjiga žalbi mora se čuvati najmanje godinu dana od popunjenja.

– Ugostitelja se ne može sankcionirati na osnovi pritužbe, već je ona povod za inspekciju – objašnjavaju u DIRH-u. Kazne su od 1500 do 15.000 kn. Ove je godine do 20. studenoga bilo 30.913 inspekcijskih nadzora poslovanja ugostiteljskih objekata i utvrđeno je 11.700 povreda propisa. U 931 slučaju knjiga žalbi nije propisno vođena, pa su gospodarski inspektori podnijeli 432 prijave te naplatili 499 kazni u ukupnom iznosu od 748.500 kuna.

>> H&M će plaćati kupcima za recikliranje odjeće

Ključne riječi

Komentara 8

PL
plavatrava
15:21 18.12.2012.

treba omogućiti Zakonom svima i svakom psihopati da se može iživljavati na robovima (prodavačima)

ST
stefj
23:56 17.12.2012.

Hm, sve je to OK, a kako se obraniti od države? Što napraviti kada vas inspektor prijavi da nemate Knjigu žalbi, već da imate Knjigu žalbe? Sudac ne može odbaciti prijavu, može samo uzeti olakotne okolnosti u obzir i smanjiti kaznu... Negdje 30% do čak 50% prijava poreznih inspektora su otprilike takve, a protiv toga nema obrane...

IM
imra
08:02 18.12.2012.

da li su zaista i naplatili kazne pitanje je kada ugostitelji navodno nemaju za poreze ? ali zato imaju za skijanje u austriji ! kada će kod nas porezna uprava uvesti specijalnu službu za praćenje neplatiša poreza i tako utvrđivati da imaju novca?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije