Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SERIJA NAKITA

Najskuplji hrvatski prsten vrijedan je 75 tisuća kuna

sovilj nakit
S.Midžor/pixsell
10.06.2010.
u 10:43

Pet godina svoga kreativnog rada Sovilj je proslavio s pet novih prstena koji dizajnom slave geometriju, grad i art déco stil.

Obično vrtno kamenje u Parku skulptura zagrebačke Gliptoteke HAZU dobilo je preksinoć nobl društvo: dijamante, smaragde, rubine, safire, ametiste, akvamarine, citrine, peridote, granate, ioline... Kako se moglo i očekivati, luksuzni su kamenčići uzdignuti na postamente i raspoređeni u pet skupocjenih prstenova koje je oblikovao Nenad Sovilj, poznato ime u svijetu domaćeg glamura!

Poput malog New Yorka

Po svim kriterijima užurbane dizajnerske produkcije, Sovilj je lijenčina, ali ma koliko malo komada bilo u kolekciji koju predstavlja, to ostavlja trag kakav dosad nisu ostavili oni najproduktivniji domaći kreativci u području nakitnog dizajna. Preksinoć se u Gliptoteci to iznova potvrdilo. Pet godina svoga kreativnog rada Sovilj je proslavio s pet novih prstena koji dizajnom slave geometriju, grad i art déco stil. Vrijednost svakog prstena penje se do deset tisuća eura. Što ih svrstava (trenutačno) u najskuplje komade nakita u Hrvatskoj. Ali ima i zašto. Sovilj mrzi kad govorimo o cijeni. Ne želi je ni spominjati. Kaže da napišemo “cijena na upit” kao da to nije svima znana formula za skupoću od koje vam se zavrti u glavi.

– Situacija je u društvu suviše osjetljiva da bih isticao neke tisuće eura. Sigurno je da prsteni nisu jeftini... – kaže dizajner, koji će u petak proslaviti trideseti rođendan. Mi pak ne razumijemo zašto ne bismo razgovarali o vrijednosti prstena: u svaki je od njih ugrađeno ukupno sedam karata dragog i poludragog kamenja! Za svaki je od njih potrošeno čak 45 grama 14-karatnog zlata. Ne prodaje tu dizajner maglu nego trajnu vrijednost!

U bijelim rukavicama

A dizajn – oduzima dah! Krunu, to jest gornji dio prstena, čini zlatni kvadrat od 3x3 centimetara na kojem je izgrađen minijaturni grad od kamenčića. Središnji kamen dimenzija 8x8 milimetara nosi na sebi drugi kamen velik 4x4 milimetara. Po rubu su nanizani kamenčići 4x4 milimetra, a između svih njih sitnije štapičasto kamenje. Podsjeća to na prizor New Yorka snimljen iz aviona, kakvog pamtimo iz brojnih filmova i TV serija. Sovilja cijela ta skupocjena serija pet prstenova podsjeća na starinski nakit, pomalo kičast, kaže on, no kad se pogleda izbliza jasno se uočava moderan dizajn. Da bi svojim gostima i fotoreporterima pokazao prstenje Sovilj je navukao bijele rukavice. Lijep i elegantan, činio se poput mađioničara. No za razliku od majstora trika, Sovilj nije ponudio iluziju nego dizajnersku ljepotu, ali se poput mađioničara pobrinuo za svaki detalj prezentacije da bi dojam bio što uvjerljiviji. Partner mu je bio Bluesun Hotel Kaj iz Marije Bistrice. Zajednički su smislili i da od uzvanika prikupe priloge za kupnju centrifugalnog lijeva koji nedostaje Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Ključne riječi

Komentara 1

EH
Ecce homo
13:25 10.06.2010.

Lijepo! Kad će početi s \"narukvicama\"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije