Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugo stanje

Moguće je naslijediti pretjeranu mučninu u trudnoći

trudnica
Photos.com
04.05.2010.
u 18:00

Istraživanje na 2,3 milijuna trudnoća, od 1967. do 2006., pokazalo je da je triput veća vjerojatnost za pretjerane mučnine kod žena čije su majke patile od jednakog stanja

Triput je vjerojatnije da će trudnice patiti od jake jutarnje mučnine, ako je ovo stanje pogodilo i njihove majke, pokazalo je norveško istraživanje. Oko dva posto žena pati od pretjerane mučnine i povraćanja u trudnoći - što može zahtjevati hospitalizaciju. A istraživanje na 2,3 milijuna trudnoća, od 1967. do 2006., pokazalo je da je triput veća vjerojatnost za ove pretjerane mučnine kod žena čije su majke patile od jednakog stanja.

Stručnjaci kažu da će rezultati ovog istraživanja pomoći ženama da bolje razumiju rizik kroz koji prolaze.

Pretjerana mučnina može voditi u dehidraciju i gubitak težine u žene, a potom i do male težine djeteta i preranog poroda. Prije su istraživači pretjerane mučnine pripisivali psiholoških uzrocima.

Osim gena, moguće je da na mučninu utječe sličan životni stil ili okoliš u kojem žive majke i kćeri.

Patrick O’Brien, glasnogovornik Royal College of Obstetrics and Gynaecology, kaže da je ovo istraživanje još jedan dokaz da su mnoga stanja u trudnoći, poput dijabetesa ili visokog krvnog tlaka, uzrokovana genima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije