Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt BBŽ-a

Mina Petra i socijalna zadruga na svjetskom tržištu torbica

Vine&Folk festival u Istri
nnn
03.05.2013.
u 16:17

Riječ je o jedinstvenom proizvodu koji spaja tradicionalnu proizvodnju - pletenje, ekološke materijale - kukuruzovinu, moderne tehnologije - it gadgete, suvenir i uprabnu vrijednost, a sve je podvučeno socijalnom dimenzijom

Ženama, žrtvama obiteljskog nasilja otvara se nova prilika za rad i zaradu. Dobra vijest stiže iz Bjelovara gdje je osnovana prva socijalna zadruga u nas, i to simboličnog imena “Pružimo ruke”.

Riječ je o zadruzi koja okuplja žene žrtve obiteljskog nasilja koje još uvijek žive u sigurnim zajednicama ili su netom izašle iz njih te im je potreban posao kako bi osigurale egzistenciju za sebe i djecu. Upravo kroz zadrugu biti će angažirane na jedinstvenom projektu koji je, obzirom da je riječ o proizvodnji globalno traženog predmeta, na putu da postane svjetski hit.

Naime, grad Bjelovar je prepoznao projekt zadruge i Tradicijskog obrta “Petrine pletilje” koje su anagažirane na izradi unikatnih navlaka i torbi za prijenosna računala i popularne tablete.

Mina Petra naša priznata etno dizajnerica čiji su radovi i kreacije proslavljeni diljem svijeta dizajnirala je torbu za laptop i korice za teblet izražene od kukuruzovine i pletene prema tradicijskom načinu omatanja materijala oko osnovnog oblika. Torbe su naišle na dobar odaziv na sajmovima, a posebno ih traže stranci kojima su one osim nesvakidašnjeg suvenira, posvjedočila je dizajnerica, važne i kao uporabni predmet u svakodnevnom životu.

Sutrašnjim potpisivanjem ugovora između grada, Petrinih pletilja i zadruge “Pružimo ruke” ozbiljno se kreće u proizvodnju koja će ujedno biti i prilika da se žene plate i na taj im se način omogući financijska neovisnost.

Riječ je o jedinstvenom proizvodu koji spaja tradicionalnu proizvodnju - pletenje, ekološke materijale - kukuruzovinu, moderne tehnologije - it gadgete, suvenir i uprabnu vrijednost, a sve je podvučeno socijalnom dimenzijom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije