Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spajanje dana

Milijun Hrvata na odmoru 13 dana zbog tri neradna dana u lipnju

Murter, slanica
27.05.2010.
u 10:00

Jadranski hotelijeri i ugostitelji posebno se vesele lipanjskim praznicima i blagdanu, nadaju se smanjenju minusa.

Oko pola milijuna zaposlenih i ovog će lipnja s pokojim danom godišnjeg odmora premostiti dane između blagdana i vikenda. U lipnju su dva praznika i jedan blagdan. U četvrtak 3. lipnja je Tijelovo, a u zadnjem tjednu čak su dva: 22. lipnja, utorak, Dan je antifašističke borbe, a u petak 25. lipnja Dan državnosti. 

Uslužni sektor radi 

Škole ne rade u petak pa će učenici predahnuti četiri dana prije završnih ispita. Međutim, kad je riječ o zaposlenima, različito je od tvrtke do tvrtke. Neki su nam rekli da će to odlučiti sljedećeg tjedna, jer ovisi o tome hoće li zadovoljiti narudžbe kupaca, kao u slučaju Elektrokontakta. 

– Svi koji rade u uslužnim djelatnostima neće spajati dane, a u industriji svaka tvrtka individualno procjenjuje u kojoj varijanti je veća korist. Svakako će dio ljudi koristiti godišnji odmor i na taj si način “spojiti” neradne dane, kaže Damir Kuštrak, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca. 

Više se računa koliko stoji neradni dan, a poslodavci godišnjim radnim kalendarom unaprijed za cijelu godinu predviđaju kada neće raditi. 

– Pliva početkom svake godine objavljuje u internim glasilima kalendar radnih i neradnih dana u godini. U navedenim objavama nalaze se i mogući neradni dani koji se odrađuju na unaprijed planirane datume. U lipnju je predviđeno da i petak 4. lipnja 2010. bude neradni dan, za sve one zaposlenike kojima to dopušta radni proces – kažu u Plivi. U uredima državne uprave nije rijetkost da se uoči blagdana ranije odlazi kući, što, po nekima, državu stoji milijune kuna.  

Bukiraju u zadnji trenutak

Jadranski se domaćini posebno vesele lipanjskim praznicima i blagdanu. Nadaju se da će zahvaljujući tome malo smanjiti podbačaj domaćih gostiju, koji se tijekom cijele predsezone vuče još od lani.

- Mi smo u četiri mjeseca imali pola milijuna noćenja, s tim da su stranci u plusu od jedan posto, a domaćih je noćenja deset posto manje. Uzdamo se da će u lipnju napokon porasti brojnost domaćih gostiju, praznici u tom mjesecu, za razliku od svibnja, turizmu idu na ruku. Teško je, međutim, prognozirati koliko će nam to smanjiti minus - komentira Gordana Medved, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.

I u Hotelima Baška na Krku nadaju se rastu posjeta domaćih gostiju, ali, kažu, naši bukiraju u zadnji trenutak pa se još ne zna koliko će Hrvata praznike provesti na moru.

Ključne riječi

Komentara 27

ZA
zadranin
14:05 27.05.2010.

A koji su to Hrvati oni koji već žive na Jadranu onih 300.000 koji imaju vikendice i tko još?

UD
Utjerivać dobroga
10:32 27.05.2010.

Ma vraga. pola miliona hrvata blaguje non stop, zahvaljujući dobroj ekonomskoj politici...

OB
-obrisani-
13:44 27.05.2010.

milijun Hrvata na odmoru... ali malo od njih će doći do mora... (dakle, slika plaže je neprimjerena uz temu)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije