Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJ-VOĆE

Lubenica liječi i pomaže zadržati savršenu liniju

lubenica
Arhivska fotografija
04.08.2010.
u 11:36

Lubenica pruža snažnu antioksidativnu zaštitu, jer antioksidansi iz lubenice neutraliziraju štetne slobodne radikale.

Ne postoji voće koje više asocira na ljeto od sočne lubenice. Iako će nešto mlađim generacijama možda prvo na pamet pasti takozvana "pijana lubenica", dobrobiti koje ovo od davnina cijenjeno voće nudi dobro će doći apsolutno svima. Naime, osim što u sto grama lubenica sadrži samo 30 kalorija, bogata je vitaminima C, A, B6, B1, magnezijem i kalijem te likopenom.

Lubenica je podrijetlom iz Afrike, a kultivirana je u Egiptu gdje su je toliko cijenili da su je stavljali u grobnice egipatskih kraljeva - kaže diplomirana nutricionistica Mirna Trumbetaš te objašnjava kako je upravo zbog likopena lubenicu korisno što češće konzumirati.

- Likopen je pigment koji daje crvenorozu boju lubenici i snažan je antioksidans koji štiti stanične strukture od napada slobodnih radikala, ujedno štiti srce te sprečava aterosklerozu, infarkt i moždani udar. Što je veća razina likopena u organizmu, manji je rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava.

Lubenica dakle pruža snažnu antioksidativnu zaštitu jer antioksidansi iz lubenice neutraliziraju štetne slobodne radikale. Slobodni radikali naime mogu tijelu nanijeti popriličnu štetu jer mogu pogoršati upale, pa čak i nakupljanjem kolesterola dovesti do srčanog udara. No, samo jedan komad lubenice osigurava 24 posto dnevnih potreba organizma za vitaminima C i A koji također smanjuju rizik od bolesti srca dok minerali magnezij i kalij koje sadrži uravnotežuje krvni tlak.

Ne smije se zaboraviti niti na dobrobiti vitamina B6 koji nas rješava umora i slabosti, slabokrvnosti i kožnih poremećaja poput ekcema i seboreje kao i B1 koji sudjeluje u proizvodnji energije - dodaje Trumbetaš, no ističe kako je "jedino na što se mora upozoriti to da lubenica ima visok glikemijski indeks koji potiče nagli skok šećera (glukoze) u krvi".
Ono pak što će oduševiti sve koji prije svega paze na liniju jest činjenica da ova fantastična voćka pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine s obzirom na to da je puna hranjivih tvari, a sadrži malo kalorija. Lubenica je dakle zasigurno jedna od namirnica od kojih se ne treba suzdržavati.

Ključne riječi

Komentara 4

LE
Leo
01:27 20.09.2010.

...

ŠI
Šiljka
21:08 04.08.2010.

Visoki GI a dijetalna! Zanimljivo...

RI
Ringo
00:05 05.08.2010.

Lubenica deblja, provjereno u praksi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije