Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pronašli enzim

Lijek protiv ćelavosti u prodaji za samo dvije godine

ćelavost
Patrik Macek/PIXSELL
20.08.2012.
u 12:47

Prostaglandin D2 (PGD2), kako nazivaju enzim koji uzrokuje ćelavost, zapravo upravlja folikulima i "naređuje" im da prekinu proizvodnju kose

Američki dermatolozi početkom godine objavili su kako su pronašli enzim odgovoran za ćelavost, a čini se kako bi se losion koji sprečava djelovanje tog enzima na policama trgovina mogao naći u sljedeće dvije godine. Prostaglandin D2 (PGD2), kako nazivaju enzim koji uzrokuje ćelavost, zapravo upravlja folikulima i "naređuje" im da prekinu proizvodnju kose. PGD2 dermatolozi su otkrili proučavanjem 250 gena uključenih u gubitak kose, a onaj odgovoran za razinu PGD2 igra ključnu ulogu u ćelavosti, potvrdio je dermatolog George Cotsarelis sa sveučilišta u Pennsylvaniji.

Cotsarelis i njegovi kolege pregovaraju s nekoliko farmaceutskih kompanija o proizvodnji lijeka za ćelavost, javlja Telegraph, a na tržištu već postoje lijekovi koji smanjuju razinu PGD2 jer je taj isti enzim "upleten" u bolesti dišnog sustava poput astme. Upravo zbog postojanja lijekova koji sadrže taj enzim dermatolozi se nadaju kako razvoj lijeka za ćelavost neće biti dugotrajan proces.

Istraživački tim sveučilišta u Pennsylvaniji uvjeren je kako će njihov lijek pomoći ne samo pri sprječavanju ćelavosti nego će i ljudima koji su izgubili kosu pomoći da njihovi folikuli ponovno postanu aktivni.

Ključne riječi

Komentara 15

OB
-obrisani-
13:10 20.08.2012.

Ako ce u amerci biti dostupan za dvije godine to znaci kod nas ce biti tek tamo neke 2036...

S6
starkey 662002
13:26 20.08.2012.

Prostaglandin je pripadnik skupine hormona (PGF 2alfa, PGD2 itd.) odgovoran za još neke funkcije u organizmu osim navedenih, o kojima se ovdje ne govori. Bojim se da će na kraju biti narasla vam kosa ali otpale neke druge stvari...

Avatar Časna seka
Časna seka
22:00 20.08.2012.

Bolje kupiti periku od Duška Lokina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije